Читај ми!

Како се возе грађани Милана

Већина људи у свету одлази на посао и враћа се градским превозом. У Европи су све чешће кампање за коришћење бицикала, електричних аутомобила и градског превоза. Милано се поноси најбољим градским превозом у Италији.

Најдужа трамвајска линија у Милану је линија 14 који саобраћа са једног краја града на други. Линија има 46 стајалишта и дугачка је 13 километара. Милански градски превоз АТМ сматра се најбољим у Италији, а ова компанија присутна је у још неколико европских земаља.

АТМ што би значило градски превоз града Милана сматра се бројем један у Италији. Покрива га седам начина градског превоза на површини читавог града са његових 96 општина у којима живи 3,3 милиона људи. Централа миланског градског превоза пуна је монитора који контролишу саобраћај у граду.

„Монитори приказују наша возила. Поред њих имамо плаву тачкицу која значи да стиже и пре времена, зелену која значи да је на време и црвену која значи да касни. Повезани смо са полицијом која види све ово и може одмах да интервенише. Ако нас возач позове због неког проблема, ми то одмах јављамо полицији“, рекао је Америго дел Буњо - оперативни директор.

АТМ поседује трамваје, тролебусе, метро са возачем и без а све већу пажњу поклања електричним возилима. Од 2008. је присутан и у Копенхагену где вози више од милион и по људи. Градски превоз града Милана дневно вози и по 30 хиљада вожњи, а у њему ради 11 хиљада људи који су поносни што су део ове компаније и за које сама компанија много чини.

„Ми имамо тај дух заједнице, ми смо права екипа, сви воле оно што раде. Запослени носе симбол атм-а на кошуљи, али као да им је тетовирано на грудима. Бринемо о стању запослених, о здрављу, деци која иду у школу или обданиште. Наши старији радници могу своју унучад да упишу у наше школе и обданишта“, рекао је Ариго Ђана - Директор градског превоза Милано.

Уколико посетите Милано оно што треба да знате јесте да карту можете купити на киосцима или где пише "Табакајо", а можете да платите кредитном картицом у свим превозним средствима или прео апликације.

Милано поред модерних возила са поносом чува и своје старе трамваје који су туристичка атракција града, али и посебан трамвај у коме је могуће обилазити град уз ручак или вечеру.

„Наш трамвај 28 је историјски трамвај из 1928. године и он је икона Милана. У прошлости их је неколико продато граду Сан Франциско, али сада преосталих 150 не дајемо више никоме. И баш зато што су толико атрактивни ми смо два трамваја назвали Атмосфера и они возе градом док ви вечерате, што је јединствен догађај“, рекао је Ариго Ђана - Директор градског превоза Милано.

До краја лета стижу нова електрична возила у АТМ па ће их  у Милану  бити 280. Извештај европске комисије је прогласио градски превоз Милана за најбољи транспорт у Италији и што се очувања планете тиче.

Већ 70 одсто возила градског превоза је електрично, до 2026.године тај број ће се повећати на 600 возила, а до 2030. године би требало да сва возила буду електрична.

У Милану је могуће видети станице на којима се ноћу пуне електрични аутобуси а на тај начин градски превоз жели да да свој допринос граду који је често сматран једним од најзагађенијих у Италији.

Још један новитет којим ова компанија може да се похвали јесте да ће направити први аутоматски метро у Солуну.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије