Пили смо најскупљу кафу на свету, коју неки никада не би пробали

Потиче са Балија, прави љубитељи кафе спремни су да издвоје и до хиљаду евра за сто грама овог напитка, док је други никада не би пробали јер је процес настанка за њих бизаран. Копи луваку je најскупљa кафa на свету, а настаје из измета једне животиње из породице мачака.

На турску кафу подсећа и завршни део процеса производње, међутим, почетак је много другачији и за многе – шокантан. Одвија се у стомаку животиње. У питању је цибетка, звер из породице мачака, која живи у Азији, а у нешто мањем броју и у Африци.

Станиште су јој џунгле Индонезије. Спава дању, активна је ноћу. Омиљена посластица су јој црвене бобице кафе, а бира само најквалитетније. Ипак, не може да их свари и ту почиње прича о најскупљој кафи на свету.

Вредност јој дају ензими из желуца којима цибетка покушава да свари зрневље. Захваљујући томе, зрно ферментира и поприма укус сличан чоколади, а онда из дигестивног тракта прелази нешто ниже и завршава у измету ове животиње.

Измет се сакупља, а онда се цела зрна чисте, перу, обрађују и даље третирају као и свака друга кафа. Међутим, укус је за многе изванредан, толико да су за 100 грама ове кафе спремни да плате од 200 до хиљаду долара.

Цена зависи од тога да ли цибетке живе слободно у џунгли и саме бирају зрна, или кафа потиче са фарми на којима се држе у кавезима.

Због таквих сурових услова, удружења за заштиту животиња све чешће апелују на људе да не пију више Копи лувак, што је назив за ову кафу, јер се на инднежанском кафа каже копи, а цибетка лувак.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије