Читај ми!

Акваријуми су за Јапанце места за излазак, забаву и учење

Акваријуми у Јапану нуде бајковиту атмосферу, симпатичне и атрактивне тачке у којима фигуришу фоке, делфини и китови, те необичне доживљаје попут дружења и вршења обуке тих животиња.

Акваријуми су за Јапанце места за излазак, забаву и учење Акваријуми су за Јапанце места за излазак, забаву и учење

У јапанској префектури Канагава, недалеко од града Јокохаме, налази се у земљи врло познат и популаран забавни комплекс Хакеђима, који поред огромног ролеркостера, који делом стоји на морском дну а делом на копну, садржи акваријум и отворени базен са трибинама, те друге пропратне објекте који омогућавају држање морских животиња и птица чије је природно станиште море.

Већина посетилаца „Морског раја Хакеђима", који садржи и ресторане, продавнице сувенира и простор за друштвене игре, ту су да би пропратили скокове и пируете, прошаране акробатским наступом екипе делфина и симпатични пливачки плес белих белуга китова, морских сисара који углавном живе у Арктичком мору.

У том воденом комплексу једна од главних звезда тренутно је поларни медвед који посетиоце опчињава својим врло прорачунатим, прецизним, ритмичним и правилним пливачким рутинама, које подсећају на савесне вежбе људи одлучних да остану у кондицији или смршају, али на моменте делују и као чисто уживање.

Организатори су приредили и комичне тачке у којима фигурирају слатки, неспретни пингвини и доживљаје као што је храњење и „руковање“ са делфинима. 

Гости спремни да одвоје мало више новца и времена, путем резервације могу себи приуштити и ретка задовољства као што су пливање са делфинима или кратка обука у којој уче како да провере здравствено стање тих морских сисара и дају им инструкције да изводе скокове и друго.

Места за опуштање, забаву и учење

У Јапану има преко 140 акваријума и они, осим међу родитељима са малом децом и ђацима, уживају велику популарност и међу младим паровима као место за излазак, због својих често бајковитих визуелних и светлосних ефеката, које понекад прати и одговарајућа амбијетална музика. 

Акваријуми који се налазе у срцу градова, због очигледних разлога као што су просторно ограничење и логистичке потешкоће, се састоје искључиво од танкова са морским животињама, али они по ободима већих насеља на самој обали, обично имају и простране базене који омогућавају приказ забавног програма и интеракцију публике са омиљеним, симпатичним бићима као што су пингвини, фоке и делфини. 

Мада ретко, у тој острвској земљи је на две, три локације чак могуће видети и наступ орка китова – израњање, скокове, удар репом о површину воде и слично.

Акваријуми, наравно, служе и као институције за подучавање деце и дисеминацију научног знања о морском животу, а они међу њима који су на самом ободу мора и као фарме за узгој. 

Они се, осим приходом од карата, издржавају и продајом играчака, одеће и школског прибора са мотивима морских животиња, те неретко организују и друге догађаје, попут изложби цвећа, разних такмичења и ватромета.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије