Читај ми!

Преживеле су ерупцију Везува, али фломастер туристе нису – оштећена фреска у Херкулануму

Маркером на фреске старе 2.000 година у Херкулануму Италији.Туриста из Холандије оставио је свој потпис на зиду са фрескама Археолошког парка у староримској кући у Херкулануму, древном граду који се налази поред познатих Помпеја.

Како је наведено у полицијском извештају 27- седмогодишњи туриста брзо је идентификован, пошто су запослени на археолошком локалитету открили графите написане црним маркером на зиду. Иначе је ова зграда преживела вулканску ерупцију Везува 79. године.

Херкуланум је град смештен 11 километара од Напуља, постао је туристичка атракција, а УНЕСКО га је 1997. године прогласио светском баштином. Овај град је био затрпан пепелом после ерупције Везува, па су археолошки артефакти очувани и од зуба времена и од лопова.

„Свака штета је лоша за наше наслеђе и зато мора бити кажњена на адекватан начин“, рекао је италијански министар културе Ђенаро Санђулијано.

Није први пут да туристи у Италији вандализирају историјске споменике.

Прошле године, посетилац из Енглеске је ухваћен путем снимка на друштвеним мрежама, како кључем гребе своје и име своје девојке на унутрашњем зиду римског Колосеума.

Такође прошле године, ишарана је и фасада миланске Галерије Виторио Емануеле, у срцу града, а починиоци нису ухваћени.

Пошто је вандализам у Италији у порасту, нарочито према културним добрима, уведене су строге новчане казне за оштећење културних споменика у вредности до 40 хиљада евра.

Прошле године држављанин Немачке, 22-годишњак из Берлина попео се на статуу Нептуна која се налази у оквиру фонтане на тргу Пјаца Сињорија у Фиренцистигао до саме базе кочија и оштетио ногу једног коња.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије