Србија има највећи лавиринт у Европи – прецизан и са алгоритмом

Лавиринт је одувек био фасцинантна појава за људску цивилизацију. Поред митова, легенди, бајки и филмова, различите облике можемо наћи на многим местима у свету. Највећи лавиринт на европском континенту налази се код нас.

Лавиринт „Бора“ у Баточини прецизно је архитектонски конструисан. Има три стазе укупне дужине три и по километра. Време проласка, односно, изласка из лавиринта, зависи од особе до особе.

„Површина лавиринта је велика. Деца се боље сналазе него одрасли и треба им мање времена. Ваљда су чиграсти, весели, радознали. Деци треба око пола сата да прођу лавиринт, а одраслима од 45 минута до сат времена. Одрасли уживају у проласку лавиринтом, а успут се и фотографишу“, каже Марина Богдановић, директорка лавиринта „Бора“ у Баточини.

Посетиоцима је углавном препуштено да сами одлуче којим темпом ће се кретати кроз лавиринт, додаје Богдановићева.

„Имају прву помоћ, мапе. Уколико желе могу да фотографишу мапе, и одлучују о темпу којим ће ићи. Увек могу да питају наше помоћнике који шетају кроз лавиринт. На крају, уколико баш желе да изађу увек нам је стражар на кули“, напомиње директорка лавиринта.

Лавиринт привлачи посетиоце авантуристичког духа, има свој алгоритам, и само онима који воле одгонетање, имају стрпљење и концентрацију, полази за руком да из њега пронађу излаз.

„Радницима који раде у лавиринту треба месец дана да се уходају у стазу, под условом да знају и да их води неко ко зна стазу. Немају осећај за алгоритам. Он технички постоји, али ми немамо осећај за алгоритам", додаје Марина Богдановић.

Најстарији лавиринт урезан је у камену обалу реке Пансаимол у индијској држави Гоја. Симболи лавиринта налазе се и у уметности старих Грка, у хришћанству и у готском периоду и имају посебна значења. Данас се лавиринти граде ради забаве, попут „Боре“ у Баточини.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара