Читај ми!

Маск победио у трци за брендирање печених пилића у Британији, први новац већ легао

Власник ресторана у Великој Британији изгубио је 12.000 фунти у спору са компанијом „Тесла", око заштитног знака фирме. Случај показује изазове са којима се суочавају мала предузећа у односу са мултинационалним корпорацијама.

Маск победио у трци за брендирање печених пилића у Британији, први новац већ легао Маск победио у трци за брендирање печених пилића у Британији, први новац већ легао

Амањ Али (41) поседовао је заштитни знак "Tesla Chicken & Pizza", који је користио за свој ресторан у Берију у Ширем Манчестеру, који се бави прављењем јела „за понети".

Затим је  уследио спор са произвођачем електричних аутомобила „Тесла" одакле је стигла тврдња да ће Али искористити њихову репутацију. 

Али је власник "Colorado's Chicken" у Берију, а у мају 2020. регистровао је фирму и заштитни знак „Tesla Chicкen & Pizza“ у Завода за интелектуалну својину (IPO) у класи 43 - за услуге хране и пића.

Рекао је да је инспирација за његов заштитни знак била иста као и за аутомобилског гиганта - српско-амерички проналазач и електроинжењер Никола Тесла, преноси Би-Би-Си.

„Био је интелигентан човек. У младости сам читао о њему, гледао његове слике.", изјавио је Али.

Додао је да својевремено, из „Тесле" нису уложили приговор у уобичајеном периоду од два месеца након регистрације. Али у новембру 2021. добио је мејл из Завода за интелектуалну својуну.

„Обавештен сам да је неко покушао да региструје 'Теслу' за заштитни знак у категорији која је и моја, и да је из САД. Размишљао сам ко би то могао да буде" рекао је.

Компанија из САД „Тесла" је затражила заштиту свог међународног жига и назива и у Великој Британији, и то у категорији хране и пића, која такође покрива самопослужне и ресторанске услуге „за понети".

Али се томе успротивио, јер је сматрао да ће, ако „Тесла" успе да се региструје и у тој категорији, његов заштитни знак за посао који жели да развија, бити доведен у питање.

Као што је Али и предвидео, у септембру 2022. из „Тесле" су поднели захтев за поништавање заштитног знака Алијевог ресторана, тврдећи да је њихова „Тесла“, регистрована још 2013. године, да је већ стекла репутацију, и да би је Али непоштено искористио.

Завод се сложио с тим, и крајем новембра прошле године, Алију је наложено да „Тесли" плати 4.000 фунти. Иначе, власник ресторана је већ био потрошио око 8.000 фунти на правне послове и таксе.

Из „Тесле" су као аргумент, између осталог и навели и твит Елона Маска у јануару 2018. у којем се наводи намера те компаније да отвори ресторан под именом - „Тесла".

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво