Улазимо у Годину змаја: Водич за нову лунарну 2024. годину

У овом тренутку, милиони људи широм света заузети су припремама за један од највећих фестивала у години – Лунарну нову годину, која почиње првим младим месецом. Ове године пада 10. фебруара, чиме почиње петнаестодневни пролећни фестивал.

Улазимо у Годину змаја: Водич за нову лунарну 2024. годину Улазимо у Годину змаја: Водич за нову лунарну 2024. годину

Без обзира да ли прослављате и Лунарну нову годину или желите из радозналости да сазнате нешто о обичајима везаним за овај фестивал, овај водич новинарке Си-Ен-Ена, доноси неке од најчешћих традиција повезаних са њим.

Зашто је година змаја?

Иако је невероватно сложен, кинески хороскопски календар се најбоље описује као 12-годишњи циклус представљен са 12 различитих животиња, овим редоследом: пацов, во, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза, мајмун, петао, пас и свиња.

Лични хороскопски животињски знак је одређен годином рођења, што значи да ће 2024. дочекати много беба змајева. Рођени 2025. биће змије и тако даље.

Они који верују астролозима, сматрају да ће за сваки кинески хороскопски знак срећа у великој мери зависити од положаја Таи Суија – колективног назива за звездана божанства за која се сматра да се ротирају паралелно и у супротном смеру од Јупитера.

Различити мајстори геомантије могу различито тумачити податке, али обично постоји консензус о томе шта година значи за сваку животињу зодијака на основу положаја звезда.

Мистични и племенити змај, једини је знак кинеског хороскопа који није права животиња. Године змаја су биле и 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.

Зашто петарде и црвена одећа? Упознајте Ниана

Постоји безброј народних прича везаних за Лунарну нову годину, али мит о „Ниану“ истиче се као један од најзабавнијих. Легенда каже да је Ниан био дивља подводна звер са оштрим зубима и роговима. Сваке Лунарне нове године измилео би и напао оближње село.

Једном приликом, док су сељани журили да се сакрију, појавио се мистериозни старац и инсистирао да остане у близини, упркос упозорењу на предстојећу пропаст.

На изненађење сељана, старац и село су преживели потпуно неповређени.

Човек је тврдио да је уплашио Ниана тако што је окачио црвене транспаренте на врата, палио петарде и обукао црвену одећу.

Због тога су ношење ватрене боје, уз качење црвених застава и паљење петарди или ватромета, обичаји Лунарне нове године, који се и данас поштују.

Припреме

С друге стране, прослава Лунарне нове године заправо подразумева пуно посла. Свечаности често трају 15 дана – понекад и дуже – са различитим задацима и активностима током тог периода.

Све почиње отприлике недељу дана пре доласка нове године.

Славски колачи и пудинзи се праве 24. дана последњег лунарног месеца у години (3. фебруара 2024). Зашто? Реч за колаче и пудинге је „гао“ на мандаринском и „гоу“ на кантонском, што звучи исто као реч за „висок“. Због тога се верује да ће једење ових посластица подстаћи побољшање и раст у наредној години.

И не сме се заборавити на Ниана. Ниједна припрема за Лунарну нову годину не би била потпуна без поменутог качења црвених транспарента са повољним фразама и идиомима (који се на кантонском називају фаи чун, или чунлијан, на мандаринском) код куће – почевши од улазних врата.

Они ће обављати двоструку функцију – држати Ниана подаље и призвати срећу.

Није сваки припремни рад забаван. Према традицији, велико чишћење у домовима требало би да се заврши 28. дана последњег лунарног месеца, који ове године пада 7. фебруара.

Циљ је да свој дом ослободите од несреће која се накупила током прошле године.

Онда нема чишћења до 12. фебруара, јер ћете тако опрати сву срећу која је дошла на почетку Нове године.

С тим у вези, неки обичаји налажу да тада не би требало прати или шишати косу.

Зашто? У кинеском језику први слог у речи за косу је исти као у речи просперитет. Стога се на прање или одсецање гледа као на терање могућег богатства.

Такође, обичај налаже да се избегава куповина обуће током целог првог лунарног месеца, јер израз за ципеле (хааи) звучи као губитак и уздисање на кантонском.

Лунарна нова година: Велика гозба

Велика породична вечера се обично одржава у очекивању Лунарне нове године, (ове године 9. фебруара).

Јеловник је пажљиво одабран тако да укључује јела повезана са срећом, укључујући рибу (кинеска реч за њу такође звучи као „вишак“), пудинге (симболизује напредак) и храну која изгледа као златници (попут кнедли).

У Кини, храна која се служи на овим класичним вечерама варира од севера до југа. На пример, северни Кинези више једу кнедле и резанце, док јужни Кинези не могу да живе без пиринча на пари.

Али без обзира која јела преферирате, храна за Лунарну нову годину је празник игре речи.

Први дан Нове године: Породичне посете и црвене коверте

Првих неколико дана Лунарне нове године, посебно прва два дана, често су тест издржљивости, апетита и друштвених вештина, јер многи људи морају да путују и посећују ужу породицу, другу родбину и пријатеље.

Торбе морају бити напуњене поклонима и воћем за даривање родбине. Али и посетиоци ће заузврат бити обасути поклонима и послужени разним посластицама.

Ожењени такође морају да дају црвене пакете онима који се још нису венчали – и деци и неожењеним јуниорима, како би их заштитили тако што ће одбити зле духове.

Дан трећи: Посетите храм

Трећи дан Лунарне нове године (која пада 12. фебруара 2024) назива се „ч’коу/чек хау“ или црвена уста.

Верује се да ће највероватније доћи до свађе трећег дана, тако да се углавном избегава дружење и уместо тога се посећују храмови.

Док су тамо, неки ће искористити прилику да однесу дарове како би предупредили потенцијалну несрећу. Многима је Лунарна нова година време да се консултују са звездама како би сазнали шта их чека у наредним месецима.

Сваке године одређени кинески хороскопски знакови негативно се сукобљавају са звездама, тако да се посете храмовима сматрају добрим начином за решавање тих сукоба и доношење мира у наредним месецима.

Дан седми: Рођендан народа

Седмог дана Лунарне нове године (16. фебруара 2024) каже се да је кинеска богиња мајка Нува створила човечанство. Тако се зове ренри/јан јат (народни рођендан).

Различите заједнице у Азији ће тог дана служити различиту рођенданску храну.

На пример, у Малезији уживају у иеесангу, или „просперитетном бацању“ сирове рибе и исецканог поврћа, док становници кантона једу слатке куглице од пиринча.

Дан 15: Фестивал лампиона

Врхунац читавог пролећног фестивала, Фестивал лампиона, одржава се 15. и последњег дана (24. фебруара 2024).

Назван Јуен Сјао Ђије на мандаринском кинеском, сматра се савршеним завршетком вишенедељних припрема и прослава Лунарне нове године.

Фестивал лампиона слави први пун Месец у години – отуда и назив (Јуен значи почетак. Сјао значи ноћ).

Означава одлазак зиме и почетак пролећне сезоне.

На овај дан људи пале лампионе који симболизују избацивање мрака и уношење светла наде у наредну годину.

У древном кинеском друштву, то је био једини дан када је младим девојкама било дозвољено да изађу да се диве лампионима и упознају момке. Зато се овај дан назива и кинеским Даном заљубљених.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару