„Гранитна фасада“ за пирамиде – Египћани бесни, ко је одлучио да реновира пирамиде

Пројекат рестаурације пирамида као вредног историјског споменика изазвао је велику љутњу и расправу археолога. Предложено је да се на Менкаурову пирамиду постави гранитна фасада.

Менкаурова пирамида трећа је пирамида по величини и налази се на истом платоу у Гизи, где су  Сфинга, Кеопсова и Кефренова пирамида.

Мостафа Вазири, шеф египатског Врховног савета за антиквитете, назвао је овај подухват „пројектом века“.

У видео снимку објављеном на Инстаграму виде се радници који постављају гранитне блокове преко зидова пирамиде. 

У питању је јапанско–египатски пројекат, а предвиђено је да радови трају око три године.

„То ће бити поклон Египта свету у 21. веку“, рекао је Вазири, који предводи египатско-јапански тим стручњака који раде на овом пројекту.

На друштвеним мрежама су се огласили многи критичари овог подухвата, укључујући египтолога Монику Хану, декана Арапске академије наука, технологије и поморског саобраћаја.

Бурно је реаговала и експерт за египтологију Моника Хане, декан Арапске академије наука, технологије и поморског саобраћаја. Истакла је да једино недостају плочице које треба додати Менкауреовој пирамиди!

„Када ћемо престати са апсурдима који се примењују на управљање египатском баштином. Познато је да сви међународни закони забрањују непотребне интервенције на заштићеним историјским споменицима“, рекла је Моника Хане.

Обратила се свим археолозима уз молбу „да се одмах укључе“.

Историјски смоненици у Египту доносе много новца од туризма, али су често предмет жучних дебата.

Дебату у друштву су у скорије време изазвале две ствари, рушење и уништење подручја које се налази у историјском делу Каира и фарбање у бело шарених лукова џамије Абу ал-Абас ал-Мурси у Александрији.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије