Сир се чува у фрижидеру, а може и у замрзивачу – уз неколико малих савета
Треба ли замрзавати сир и шта је важно знати? Одговор зависи од врсте сира, начина на који га припремате за замрзавање и шта планирате да урадите с њим након одмрзавања.
Постоји неколико начина за чување сира у фрижидеру. Може се чувати у пластичној амбалажи, фолији, стакленој или пластичној кутији.
Шта се дешава када се сир замрзне?
Како је истакла Али Розен, стручњак за замрзавање намирница, приликом замрзавања „разбија” се састав сира.
Сир пре замрзавања садржи влагу која чува његову структуру. Равномерно је распоређена са мастима, минералима и беланчевинама.
А замрзавање претвара влагу у кристале леда, што оштећује састав сира. Брзина којом се сир смрзава такође одређује величину ових кристала, јер брже замрзавање значи мање кристале леда. Замрзавање утиче и на укус сира због ензима и живих култура у сиру. Чак и ако пажљиво одмрзнете сир, укус му се неће вратити.
Да ли постоје врсте сира које се могу замрзнути?
„Увек препоручујемо да не замрзавамо наш природни чедар јер ће то зауставити процес старења“, каже Џил Ален, директорка за квалитет производа у Асоцијацији кремарства округа Тиламук.
Многи фактори одређују да ли је одређени сир погодан за замрзавање на основу садржаја влаге и соли, пе-ха вредност, текстура и зрелост сира.
Без проблема се могу замрзавати моцарела и пармезан.
Које врсте сира никада не треба замрзавати?
Сиреве као што су камембер или хазен блу не треба замрзавати јер ће изгубити препознатљив укус.
Коментари