Тајну пеглане кобасице знају и чувају Пироћанци

У Пироту се одржава 11. Сајам пеглане кобасице, јединственог светског производа. Припрема се по традиционалној рецептури, од неколико врста меса, без адитива – и суши се на ветру. Пироћанци су, пре неколико година, заштитили географско порекло пеглане кобасице.

Више од тридесет произвођача укрстило је потковице у намери да добију титулу мајстора пеглане кобасице. Победник је одао тајну, тек након проглашења.

„Традиција је од 1958. године у нашој породици. Састав меса је углавном исти, сваке године, али је битно набавити квалитетно месо. Код мене, у овој победничкој кобасици има четири врсте меса. Ја имам навику да стављам и јеленско месо, поред овчег, козјег и јунећег меса“, рекао је Нинослав Стојадиновић, мајстор пеглане кобасице.

Највећи број посетилаца дошао је из суседне Бугарске.

Пеглање је у Пироту мушки посао, само у зимским месецима. Припрема пеглане кобасице траје минимум четрдесет дана. Прави се од неколико врста чистог меса и суши на промаји. Отуда произвођачима оправдање за овогодишњу цену.

„Ми смо најскупљи. Код нас је цена пет и по хиљада за килограм. То је јединствен прозвод у свету и она заслужује најмање овакву цену“, рекао је Момчило Ђурић, произвођач пеглане кобасице.

Сајам ће проћи, произвођачи ће пребројати пазар, али остаје реторичко питање: како сачувати брендове, ако не сачувамо стада на Старој планини, јер од њих је све почело.

уторак, 26. новембар 2024.
9° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње