Тајну пеглане кобасице знају и чувају Пироћанци
У Пироту се одржава 11. Сајам пеглане кобасице, јединственог светског производа. Припрема се по традиционалној рецептури, од неколико врста меса, без адитива – и суши се на ветру. Пироћанци су, пре неколико година, заштитили географско порекло пеглане кобасице.
Више од тридесет произвођача укрстило је потковице у намери да добију титулу мајстора пеглане кобасице. Победник је одао тајну, тек након проглашења.
„Традиција је од 1958. године у нашој породици. Састав меса је углавном исти, сваке године, али је битно набавити квалитетно месо. Код мене, у овој победничкој кобасици има четири врсте меса. Ја имам навику да стављам и јеленско месо, поред овчег, козјег и јунећег меса“, рекао је Нинослав Стојадиновић, мајстор пеглане кобасице.
Највећи број посетилаца дошао је из суседне Бугарске.
Пеглање је у Пироту мушки посао, само у зимским месецима. Припрема пеглане кобасице траје минимум четрдесет дана. Прави се од неколико врста чистог меса и суши на промаји. Отуда произвођачима оправдање за овогодишњу цену.
„Ми смо најскупљи. Код нас је цена пет и по хиљада за килограм. То је јединствен прозвод у свету и она заслужује најмање овакву цену“, рекао је Момчило Ђурић, произвођач пеглане кобасице.
Сајам ће проћи, произвођачи ће пребројати пазар, али остаје реторичко питање: како сачувати брендове, ако не сачувамо стада на Старој планини, јер од њих је све почело.
Коментари