Када желите да вечерате, у „првој“ или „другој“ смени, док вам време не истекне

Ако сте били у Италији приметили сте да ресторани нису отворени током целог дана, као што је то у Србији. Ручак је у овој земљи углавном од 12.30 до 14.30, а уколико желите да нешто поједете касније, морате сачекати да се ресторани отворе, око 19.30.

Када желите да вечерате, у „првој“ или „другој“ смени, док вам време не истекне Када желите да вечерате, у „првој“ или „другој“ смени, док вам време не истекне

Постоје ресторани у центру града који су стално отворени, који имају цене „за туристе“, а квалитет хране је знатно нижи од стандарда.

И када резервишете место за неку лепу, романтичну вечеру у ресторанима у Италији, нарочито у Милану, често ће вам рећи да морате да напустите сто до одређеног времена, јер се вечера служи по сменама.

Енглески термин early bird указује на особе које воле да вечерају раније. У Америци многи ресторани, још од краја двадесетих, па до краја седамдесетих, осмислили су мени или разне промоције које се односе на оне који желе да једу „у првој смени“, на пример негде око 17 часова. Након тога ова понуда је названа sunset или twilight dinner.

У Италији је све више ресторана који не дозвољавају клијентима да „заседну“ већ им јасно кажу да вечеру морају да заврше за сат и по или максимално два сата, јер после долазе други гости. На овај начин ресторани удвостручују приходе са истим бројем особља.

Они то оправдавају чињеницом да су они који воле раније да иду у ресторан срећни, јер могу лакше да нађу сто у ресторанима који су увек резервисани за вечере, но заправо се ради о одличном начину да зараде више без подизања цене, оптимизујући рад запослених.

На овај начин се у Лондону може вечерати у ресторану који има једну Мишлeнову звездицу што, иначе, не би било могуће због цена.

И док ово свакако одговара власницима ресторана, клијенти уопште нису срећни због овога. Наиме нико не жели да седи као на иглама и гледа на сат док вечера, гутајући храну брзином муње, очекујући сваког момента да конобар дискретно каже да је ваше време истекло.

Милански ресторан „Трипа“ у коме је веома тешко наћи слободно место, отворен је само за вечеру: прва смена од 19 до 21 или 21.30, друга смена након тога.

Власници кажу да не желе да раде по дану, а ни недељом. Дупла смена за вечеру одлично је решење, зарађују исто, а раде мање. Они су за медије изјавили да све ово не представља проблем туристима, а да се и Италијани полако навикавају.

Уколико баш желите да једете у скупом ресторану, а не желите да вам ико штопује време, најбоље је да резервишете другу смену, ону после 21.30.

Или да једноставно одлучите да једете у мање ексклузивном ресторану где увек има места, где вас нико неће подсећати да морате брже да једете и где ћете се највероватније осећати много пријатније.

Немојте се изненадити када вам у неком италијанском ресторану кажу да морате да га напустите до одређеног сата. То је сада већ уобичајена пракса, нарочито на северу земље.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару