Читај ми!

За светску првакињу Ану Драгићевић плес на свили је и спорт и уметност

Почетком јесени, у Флори у Италији, на Светском првенству у плесу на свили, најбоља је била наша Ана Драгићевић Вукман.

Шампионка света у плесу на свили, Ана Драгићевић Вукман је глумица, балерина, учитељица јоге и фитнес инструкторка. Рођена је у Србији, а одрасла у Аустралији. Гимнастиком се бави од пете године, а плесом на свили се бави више од 15 година. Била је и суперфиналиста шоу програма Ја имам таленат у Хрватској.

Гостујући у Јутарњем програму Ана признаје да је успех на светском првенству јесте изненадио, али да иза њене победе стоји доста труда, напора и вежбања.

„Почело је све тако што сам од малих ногу почела да се бавим гимнастиком и балетом. Након тога уписала сам факултет за балет и кореографију у Аустралији и ту сам се први пут сусрела са овом дисциплином, са циркуским дисциплинама уопште, а пре свега са плесом на свили. И од тада то је једноставно била моја професија, мој позив и наставила сам искључиво да се бавим тиме“, објашњава Ана.

Сматра да је плес на свили ближи спорту јер је потребна снага, издржљивост и флексибилност, али када су у питању концерти, наступи, позоришне представе, онда се на то више може гледати као на уметност.

На такмичењу је било више од 300 учесника, а конкуренција је велика, посебно што се такмичи велики број некадашњих гимнастичарки из Америке, Канаде, Русије, Украјине и целе Европе.

„Европа иначе данас има све јачу и јачу гимнастику, тако да такмичарке након гимнастичарске каријере настављају да се баве нечим што их интересује, што може да буде заступљено и у плесу и у гимнастици. Плес на свили може да буде и за мушкарце и за девојке и поготово када је у питању спорт и када су у питању такмичења има пуно мушкараца“, додаје Ана.

Овај спорт је доста популаран у Америци, Канади и у Русији, додаје Ана. Посебно је Русија успешна у овој дисциплини с обзиром на то да имају најуспешније гимнастичаре.

Ана Драгићевић Вукман је написала и књигу Плес на свили која је пре свега приручник.

„Такође, говорим доста и у историји, како је уопште настао плес на свили, затим припремне вежбе, вежбе снаге, флексибилности и на крају почетни елементи који могу да се користе и за кореографије“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Када је у питању Србија, плес на свили је још увек у зачетку. У свету је доста популаран, често се изводи, има доста представа, изводи се и у циркусу, на разним фестивалима и концертима каже на крају гостовања у Јутарњем програму, Ана Драгићевић Вукман, светска шампионка у плесу на свили.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару