Читај ми!

Кафа која има бољи укус на небу, него на земљи

Испијање лоше кафе само је један од многих недостатака путовања авионом. „Аљаска ерлајнс“ тврди да има решење – кафу која има бољи укус у авиону, него на земљи.

Кафа која има бољи укус на небу, него на земљи Кафа која има бољи укус на небу, него на земљи

„Аљаска ерлајнс“ је у сарадњи са компанијом за производњу кафе „Стамптаун“ из Портланда направила прилагођену мешавину како би добили кафу која је имуна на ефекте промене надморске висине који обично утичу на то да кафа која се послужује током лета има горак и слаб укус.

„Кафа по мери“, прва за ову велику авио-компанију, биће сервирана искључиво на летовима за Аљаску, укључујући и летове регионалног превозника „Хорајзон ера“ до 1. децембра.

Укус и мирис су нераскидиво повезани, а чуло мириса људи се значајно мења на небу. Храна и пиће имају другачији укус јер кабине под притиском снижавају ниво кисеоника у крви, што смањује способност олфакторних рецептора (тј. способност чула мириса). Изузетно сув ваздух у кабини, са нивоом влажности нижим од оне у пустињи Сахара, такође утиче на чуло мириса.

Да би се изборила са тим ефектима, „Аљаска ерлајнс“ се определила за комбинацију компаније „Стамптаун“, средње тамну мешавину у основи, у коју су додате снажније ноте које имају укус маршмелоа, путера и карамеле, као и „деликатан наговештај“ уља цитруса и трешања. Резултат је да ноте кафе имају „сложенији“ укус када се конзумира у ваздуху.

Ова мешавина кафе је развијана годину дана, а из авио-компаније су у изјави за Си-Ен-Ен навели да је тестирано 20 различитих верзија током летова. Из авиокомпаније су чак испробали и како се кафа слаже са млеком и кексом како би „обезбедили најбољу комбинацију“. 

Међутим, ово свеже направљено партнерство са „Стамптауном“ значи да овај авио-превозник завршава своје деценијско партнерство са „Старбаксом“ из Сијетла. Из „Аљаска ерлајнса“ су се захвалили пријатељима из „Старбакса“ и навели да су поносни што су годинама служили њихову кафу на својим летовима.

„Кафа у авиону је често шала за многе путнике“, рекао је за Си-Ен-Ен Едвард Расел, уредник билтена Ерлајн викли. „Зато авио-компаније често покушавају да унапреде своју понуду са разним светским брендовима кафе. Упркос томе, већина опција у авиону буде осредња.” Додао је и да не верује да ће „кафа по мери“ привући већи број путника.

Друге регионалне компаније које лете на Аљасци у својој понуди имају специјалне сиреве „Тиламук“, сладолед од соли и сламе и „Стрејтвеј“ коктеле у конзерви.

петак, 05. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару