Читај ми!

Кућне кошнице, како изгледа „пчеларење из фотеље“

Боравак у пчелињаку и врева пчела умирујуће делују на човека. Замислите да такву прилику имате и без одласка у пчелињак – да у марљивом пчелињем раду можете да уживате код куће, у угоститељским објектима, образовним установама. Такозвана кућна кошница потпуно је безбедна за коришћење у затвореном простору, а тако добијамо и јединог кућног љубимца који је све време слободан – пчелу. 

„Пчеларењем из фотеље“ можемо да се бавимо захваљујући иновативном дизајну који омогућава бесконтактно сакупљања пчелињих производа – меда, полена и прополиса. „Већ постоје те кућне огледне кошнице. Нихов заједнички назив је обсерватион хиве, међутим, оно по чему смо ми јединствени, не само код нас него и на глобалном нивоу то је да она има посебне додатке који се каче на овај постојећи систем. Тако да ми можемо добити скоро сваки пчелињи производ потпуно бесконтактно", каже пчелар др Слободан Долашевић.

Овакав концепт омогућио је добијање пчелињих производа без узнемиравања пчела. Колонија се по потреби може и проширивати додавањем шестоугаоних модула, који су са спољним светом повезани кроз посебан отвор и цев кроз коју се пчеле крећу.

„Ми често волимо да се нашалимо како је ово једини кућни љубимац који је стално пуштен. Пчеле улазе и излазе кроз ово црево, уносе назад полен у кошницу, где можете да видите део за сакупљање полена. Такође имамо део за сакупљање пчелињег отрова, медишњи део где можете да узимате мед у вашем дому, део за апиинхалацију, где се инхалирате и део за прополис. Имамо такође и део за прихрану пчела, међутим то сада није потребно јер оне заиста имају залиху хране, једино у зимским условима када им то недостаје, додаје се ова хранилица и ви можете да прихраните пчеле медним сирупом", испричала је Маријана Долашевић, дипл. инжењер пољопривреде.

„Сви пчелињаци који су лоцирани у центру града, можемо рећи да су ти пчелињаци били много продуктивнији од пчелињака који се налазе у неким руралним срединама. Због чега је све то тако? Чим изађемо из градске средине, ми наилазимо на поленске пустиње где ви имате хектаре неких монокултура, као што је кукуруз, као што је сунцокрет, као што је рецимо пшеница", изјавио је пчелар др Слободан Долашевић.

Урбана средина богата је разноврсним цветницама које нису изложене пестицидима и другим хемикалијама које се користе у пољопривреди.

„Можемо рећи да ми немамо кукуруз овде, да немамо сунцокрета, али оно што ми имамо то је парковско биље, различито коровско биље, дакле можемо рећи да је много разноврснији полен у градским срединама него на самој периферији", рекао је пчелар Долашевић.

Очекује се све више оваквих кошница у градовима.

„Тренутно имамо неколико кошница у самој Србији у неколико градова. Имамо у Београду, имамо у Новом Саду, имамо у Крагујевцу. Такође, ево можемо се похвалити да је наш сарадник који је тренутно у Литванији инсталирао прву кошницу у основној школи. Такође, следеће недеље идем у Хрватску, тамо ћу инсталирати на једном факултету такође ову кошницу, где ће моћи студенти са биолошког одсека да посматрају пчелињу заједницу и да уче како се пчеле понашају", додаје др Долашевић.

Кућна кошница је истовремено и својеврсна кућна апотека. Осим инхалације ваздухом из кошнице, благотворан је и умирујући терапијски ефекат гледања саме кошнице и пчелињих друштава. Пчеле су најважнија бића на планети, а овакви изуми подсећају на то колико је важно држати пчеле близу људи и урбаних станишта како би наставиле процес опрашивања.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару