Читај ми!

Мбапе, Роналдо, Меси, Леброн су сиромаси у поређењу са најбогатијим спортистом у историји

Француској фудбалској звезди Килијану Мбапеу понуђено је милијарду долара да пређе у саудијски клуб Ел Хилал. Свакако импресивна свота новца учинила би га најплаћенијим спортистом данашњице, али по богатству не би могао да приђе Диоклеу, неприкосновеном шампиону од пре скоро два миленијума.

Питање колико спортисти заиста треба да зарађују и да ли су модерни трансфери превршили границу годинама већ изазива бурне дебате у јавности. Кристијано Роналдо, Лионел Меси, Леброн Џејмс и многи други спортисти примају огромне плате, а Килијану Мбапеу је понуђено невероватних милијарду долара да дође у Саудијску Арабију.

Ипак, сви они су малтене сиромаси када се узме у обзир богатство и божански статус који је уживао кочијаш Гај Апулеј Диокле. Трке двоколица биле су најпопуларнији спорт у древном Риму, а манифестација су одржаване широм царства и на стадионе привлачиле на десетине хиљада људи.

Рођен је око 104. године у провинцији Луситанија (данашња Португалија), која је имала велику коњичку традицију и у којој су узгајани најбржи коњи тог времена. Иако се не зна много о његовом детињству, верује се да је од малена одгајан и трениран да постане возач двоколица.

Његов природни таленат заједно са ригорозним тренингом помогао му је да брзо напредује у свету популарног коњичког спорта.

Невероватно богатство

Оно што га, осим талента за трке, одваја од других спортиста и тада и сада јесте импресивно богатство које је стекао током каријере. Захваљујући сталним победама и огромним наградама које су возачи добијали, Диокле је зарадио 35.863.120 сестерција, што би у данашњем новцу износило око 15 милијарди долара!

Да би се заиста добила права слика о богатству којим је располагао, треба узети у обзир историјски контекст и колику је куповну моћ имао новац који је поседовао. Диокле је био не само најбогатији спортиста Римског царства, већ један од најбогатијих људи у њему.

Поседовао је луксузне виле, огромна имања, војску слугу, уживао је у најфинијим јелима и винима. Његово богатство чинило је око један и по одсто укупне годишње потрошње читавог царства, што би у случају неког америчког спортисте данас износило око сто милијарди долара.

Рођени победник

Постојала су четири табора (нешто слично данашњим тимовима) у тркама двоколица у древном Риму – зелени, црвени, бели и плави. Сваки је имао своје штале, ергеле, менаџере, узгајиваче, мецене, спонзоре и возаче.

Биле су то огромне професионалне организације са великим бројем навијача и бурним ривалствима, а чак су и цареви имали своје омиљене тимове.

Диокле је већ са 18 година стигао у Рим. Испрва се придружио белима и победио своју прву трку након две године. Остао је ту још четири године, након чега је прешао код зелених. Ту га је пратила несрећа, низ лоших трка и озбиљна повреда.

Три године касније прешао је код црвених, где је остао 15 година и тријумфовао више од хиљаду пута, пре него што се пензионисао са 42 године. Његова каријерна статистика је учешће на 4.257 трка, од чега је победио у 1.463.

Уживао је статус праве суперзвезде. Осим што је побеђивао у тркама био је изузетно харизматичан, а публика га је обожавала. Какав статус је уживао најбоље говори и чињеница да су му после пензије подигнута два споменика.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару