Читај ми!

Тражи се бас гитара Пола Макартнија којој се траг изгубио 1969.

Један од најважнијих музичких инструмената на свету је нестао. Претпоставља да је украден негде 1969. године и од тада није виђен. Више од 50 година касније, покренута је глобална потрага за бас гитаром Пола Макартнија уз хаштаг #tracethebass.

Прва бас гитара Пола Макартнија, модел хофнер 500/1, на којој је члан легендарних „Битлса“ свирао на почетку каријере, нестала је пре више од пет деценија. У пролеће 1961. године Пол Макартни постао је стални басиста мало познатог ливерпулског рокенрол бенда „Битлси“.

Будући да је био леворук, наручио је своју прву бас гитару, хофнер 500/1, преко продавнице „Стејнвеј“ у немачком граду Хамбургу током двомесечног ангажмана групе у клубу Топ тен.

По повратку у Енглеску, одсвирао је на својој новој гитари све наступе у клубу „Каверн“, што се види и на првом Би-Би-Сијевом снимку „Битлса“. Одатле је потекао и назив за гитару која је постала позната као Cavern Bass.

Макартни је овај инструмент користио све до октобра 1963. године када је од „Селмера“, увозника из Велике Британије, добио нову бас гитару, такође марке „Хофнер“.

На првој гитари Макартни је одсвирао неке легендарне нумере Битлса, укључујући њихове прве студијске снимке настале у Хамбургу у јуну 1961. године, први сингл групе, легендарни хит Love Me Do 1962. и прва два албума, Please Please Me и With The Beatles из 1963. године.

Ова гитара чује се у песмама She Loves You, Twist and Shout, на албуму Abbey Road.

„Зар то није довољно да кренемо у потрагу за овим инструментом?", питају се на „Хофнеровом“ сајту, и додају да би Пол био тако срећан, одушевљен када би му ова бас гитара била враћена.

Макартни је прву бас гитару чувао и користио као резервну на турнејама све до нестанка. Свирао је у промотивном видео-клипу Revolution и током снимања филма Let It Be. Колико је волео овај инструмент, Пол је открио у интервјуу за Beat Instrumental из 1966. године: „Имам хофнере откад сам почео. Имам три модела, али први је и даље мој омиљени. Толико је пуно радила да се нешто од тога држи селотејпом!.

Почетком 1964. године, гитара је предата на поправку фирми у Лондону. Са поправке је враћена нешто тамнија и са додацима који су је учинили јединственом међу свим примерцима овог модела.

Хофнер 500/1 из 1961. године међу музичарима и колекционарима важи за бас гитару најбољег звука, а оно што га чини још интересантнијим је то што је најређи бас чије је тело у облику виолине. Био је у производњи мање од четири месеца и због тога веома тражен.

Мистериозни нестанак

Нико не зна шта се десило гитари. Претпоставља се да ју је неко украо. Било је разних гласина током година, али никада ништа није потврђено. Оно што је сигурно је да је неко знао шта се десило са инструментом, а можемо да се надамо да неко и даље зна да ли још постоји и где се налази сада.

У компанији „Хофман“ кажу да чврсто верују да је време да се бас врати свом власнику, Полу Макартнију, ако још постоји. Такође, компанија је спремна да пружи сву могућу заштиту онима који се буду појавили са информацијама.

Обећавају да ће доћи било где на планети по инструмент и да ће у тајности урадити све уколико је то жеља оног ко има гитару.

Све оне који имају било какве информације (и могу да пруже неке доказе) компанија „Хофнер“ позива да им се обрате слањем е-поште на: thelostbass@hofner.com. На друштвеним мрежама потрага је означена хаштагом #tracethebass.

Учесници у кампањи деле фотографије оригиналног инструмента, заједно са информацијама које прате гитару од куповине до нестанка, али и о томе да има доста гласина и лажних информација.

„Знам, пошто сам разговарао с њим о томе, да би Пол био тако срећан – одушевљен – када би му овај бас могао да се врати“, рекао је Ник Вас, који је 12 година радио као „Хофнеров" маркетинг менаџер и програмер електричне гитаре.

„Иако нико заиста не зна шта се десило са басом, врло је вероватно да је украден. До данас је то остала мистерија. Али неко, негде, зна шта се десило са овим басом и где је сада. Ове информације делимо само да би се јавила права особа", додао је Вас.

„Имам хофнер откад сам почео, али стари ми је и даље омиљени“, рекао је Макартни 1966. године.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару