Читај ми!

Милионери тајно куповали земљу у Калифорнији, сада планирају да изграде читав град

Елите из Силицијумске долине тајно су покуповале више од 200 квадратних километара земље у калифорнијском округу Солано, а сада су објавили своје планове – изградња утопијског града од нуле.

Група која стоји иза идеје "Flannery Associates" покренула је сајт за иницијативу и окачила серију графика на којима се виде медитеранске куће и зграде, насеља са шеталиштима, кафићима и бициклистичким стазама.

Изненадно лансирање јавне кампање долази након што је група, подржана инвеститорима из Силицијумске долине, била на мети критика због тајности пројекта.

Нико није тачно знао ко стоји иза куповине пољопривредних поседа и празне земље у југоисточном делу округа Солано, око 100 километара од Сан Франциска.

Група је потрошила око милијарду долара и постала највећи земљопоседник у Калифорнији, чак купујући земљиште близу највеће ваздухопловне базе у САД. Мистериозне куповине привукле су пажњу војске и ФБИ.

Прошле недеље, Њујорк тајмс је открио да је "Flannery Associates“ подржан од стране групе проминентних инвеститора из Силицијумске долине чији је циљ да изграде потпуно нов град, који ће користити чисту енергију, створити хиљаде радних места и понудити становницима удобан урбани живот.

Тридесетшестогодишњи Јан Срамек, бивши трговац за Голдман Сакс, предводи пројекат, а вести о богатим инвеститорима који купују земљу изазвале су контроверзе и бес. Група је тек недавно почела да комуницира са локалним званичницима и људима који живе на земљи.

„Људи у мом дистрикту су оправдано забринути због тајне групе инвеститора која купује велике површине пољопривредног земљишта са циљем да изгради нов град. Али не знамо шта се заправо дешава јер инвеститори нису поделили информације са локалцима“, каже сенатор Бил Дод.

У четвртак, група је изнела визију за земљиште и дала му име – Калифорнија Форевер, како се зове и компанија која поседује "Flannery Associates".

На сајту наводе да им је, како би изградили потпуну и одрживу заједницу, било потребно велике парче земље и да због тога нису могли да поделе више информација док нису покуповали довољно.

Циљ је да се оснује нови град са кућама и зградама различите величине и цене са мирним насељима и шеталиштима близу продавница и школа. Колифорнија Форевер би могао да обезбеди хиљаде радних места и огромну соларну фарму.

На графикама се могу видети домови близу паркова, излетишта и уточишта у природи за кајакаше, пецароше и бициклисте.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије