Читај ми!

Јапанци направили креме за негу коже у свемиру

Када јапански астронаут Кимија Јуи крене пут Међународне космичке станице следеће године, у својој торби имаће два нова производа за негу коже који су посебно дизајнирани за путовања у свемир.

Велика јапанска козметичка кућа „Пола“ и тамошњи авио-превозник "All Nippon Airways" представили су специјалне производе за негу коже које ће користити Јапанска агенција за аерокосмичко истраживање.

То ће бити прва козметика за лице из Јапана која ће бити унета на Међународну скосмичку станицу, а планирано је да тамо стигне 2024. године.

Производ за прање лица и лосион из линије „Космолоџи“ (Cosmology) коју су заједничким снагама осмислили „Пола“ и јапанска авио-компанија АНА, специјално су дизајнирани за употребу у условима без гравитације или под изузетно слабим њеним дејством и оскудним ресурсима.

Оба производа су настала као одговор на позив Јапанске агенције за аерокосмичко истраживање (Japan Aerospace eXploration Agency - JAXA) да се направе производи који решавају проблеме уобичајене истовремено и за земаљски и за свемирски животни стил.

Крема за прање лица је направљена тако да се лако обрише са коже, како би се чувале ограничене залихе воде на Космичкој станици.

Лосион задржава получврсто стање како би се спречило да се распрши у условима ниске гравитације, док се у контакту са кожом претвара у течност.

Пошто је свемир изузетно суво окружење, оба производа садрже посебне хидратантне састојке.

Две компаније су 2020. године кренуле у пројекат "CosmoSkin" са циљем да унапреде лепоту и удобност у свемиру.

Јапанска авио-компанија АНА искористила је експертска знања у сличностима између боравка у авиону и услова на Међународној космичкој станици, помажући тиме стручњацима из куће „Пола“ у спровођењу тестова који су укључивали тестирање производа од стране стјуардеса током летова.

Креирање нове линије производа почело је након што је JAXA одабрала компаније у марту 2022. године које ће направити први лосион за лице за употребу у свемиру.

Потрошачи на Земљи имаће прилику да испробају најновије производе од 1. октобра. Сет ће моћи да се купи по цени од 7.480 јапанских јена, односно нешто више од 47 евра.

Такође, очекује се и да ће ови производи доспети на Међународну космичку станицу заједно са јапанским астронаутом Кимијаијем Јуијем током његовог боравка 2024. године.

Обраћајући се новинарима на догађају у Токију како би представио линију „Космолоџи“, председник компаније „Пола“ Мики Оикава истакао је да се нада да би производ могао бити од помоћи у другим ситуацијама у којима су ресурси ограничени, као што су центри за евакуацију током природних катастрофа.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару