Читај ми!

Фестивал украсних садница - у Великом Шиљеговцу је скоро сто расадника

У Великом Шиљеговцу код Крушевца одржан је ,,Први фестивал украсног садног материјала". Ово село у близини Рибарске Бање слови за нашег највећег произвођача декоративних садница, шибља и украсног биља. Произведе око 60 одсто расадничке производње која се пласира на домаће и страно тржиште.

Када је пре пола века покренуо производњу декоративних садница у селу, Живорад je био је усамљен и несхваћен од комшија. Сви су се чудили шта овај ради, како ради. Ја сам кренуо тим стопама и нисам попустао. Па син, па унук, унуке, то је треће колено. Кад сам био у Италији па он каже, треће колено - то је нешто јако. Кад видиш такву фирму да је треће колено, значи традиција", прича Живорад Ђурђевић.

Жићиним примером кренули су и остали. Данас је у Великом Шиљеговцу регистровано 97 расадника украсних лишћарских и четинарских садница.

Вртни центар породице Милошевић на двадесетак хектара гаји 400 декоративних врста. За четири године прерашће у туристички комплекс, са ботаничком баштом, хотелом, спортским и етно садржајима.

Преко 60 посто је продаја у Србији, а преко 40 посто радимо извоз, и то углавном у околним земљама. Пошто се бавимо увозом претходних једанаест, дванаест година из Холандије имамо доста познанстава горе са сајма, и пар тих људи који се баве горе, и онда смо имали први извоз у Холандију, где је рецимо Холандија број један у свету", рекао је расадничар Зоран Милошевић.

Подстицаја од државе има, али расадничари сматрају да нису довољни.

Произвођачи цвећа, они имају, да кажем, примат, а ми не. Зашто је то тако ја стварно не знам. Ми добијамо субвенције од државе за ону основну производњу пошто, за оне засаде које имамо на парцелама по хектару, али уско на пример, за неку нашу производњу украсних садница, немамо никаква давања", каже Немања Здравковић, произвођач украсног биља.

О томе се, између осталог, разговарало и током фестивалских дана који су осим расадничара, окупили кооперанте, и стручњаке из земље и окружења.

Поред сваког улагања у сеоску средину, посебно мислим на улагања у путну инфраструктуру, веома су важне и овакве манифестације где људи могу да се друже и размењују контакте, да размењују идеје и самим тим унапређују своју производњу и да покажемо једноставно да на селу може да се живи", рекао је заменик градоначелника Крушевца Александар Јовановић.

Најбољи доказ су млади, који се после завршених школа и факултета враћају у завичај. Искуство и струка се овде и те како допуњују, па расадници у Шиљеговцу често нуде и услуге пројектовања и уређења окућница и јавних површина.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару