Читај ми!

Како је леворукима у свету десноруких

Данас је Међународни дан леворуких. Човечанство још нема одговор на питање зашто је дешњака десет пута више, а ни теорије да су леворуки људи проблематичнији, креативнији или паметнији од дешњака немају никакво упориште. Међутим, истраживања показују да леворук човек може лакше научити да пише десном руком него деснорук левом.

Како је леворукима у свету десноруких Како је леворукима у свету десноруких

Никола Тесла, Аристотел, Леонардо да Винчи, Моцарт, Марк Твен, можда звучи чудно, али имају нешто заједничко. Сви су били леворуки. Статистика каже да само 10 одсто популације пише левом руком.

Међународни дан леворуких обележава се 13. августа. Установљен као међународни дан први пут је обележен 1976. године.

Дан посвећен особама којима је доминантна лева рука настао је да би се одагнала злонамерност према њима, која и данас постоји у неким културама.

Циљ је и да се подигне свест о предностима леворуких у свету претежно дешњака, али и да се укаже на тешкоће и проблеме са којима се леворуки свакодневно сусрећу.

Како би се дешњаци снашли да се нађу у ситуацији да користе искључиво леву реку? Они који су пробали кажу – тешко. Поводом Међународног дана леворуких, Музеј илузија, другу годину заредом, обележава овај дан.

„На туру су добродошли сви од седам до 107 година, и леворуки и десноруки, а они десонурки који дођу у Музеј мораће да фотографишу и оставе рецензију искључиво левом руком“, каже Владан Радовановић из Музеја илузија.

Нажалост, екипа РТС у којој није било ниједног леворуког, није била ни близу да обори рекорд. До следеће године и новог Међународног дана леворуких има довољно времена за вежбу, а то могу да ураде и сви који желе да се играју у Музеју илузија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару