Читај ми!

Шта ако масовни убица Зодијак никада није постојао

Нови дводелни документарни филм професора Томаса Хенрија Хорана „Мит о убици Зодијаку“ (Myth of the Zodiac Killer) оживљава сумње у озлоглашену серију убистава и мистериозног човека који је тврдио да их је починио.

Низ убистава касних шездесетих заокупио је пажњу света након што је мистериозни убица у низу загонетних писама упућених редакцијама неколико листова рекао да је он починио те злочине.

Али Зодијак, како је назван овај злочинац, никада није пронађен, а убиства се сматрају једним од најозлоглашенијих нерешених случајева у америчкој историји.

Његова прича и убиства су од тада приказани у документарцима, ТВ серијама, па чак и играним филмовима.

Четири напада за које је Зодијак преузео одговорност, у којима је убијено пет жена, догодила су се у области залива Сан Франциска 1968. и 1969. Сан Франциско хроникл и Сан Францисцо егзаминер, заједно са појединим локалним новинама, добијали су писма од Зодијака.

Репортер хроникла, Пол Ејвери (којег глуми Роберт Дауни Јуниор у филму Дејвида Финчера, Зодијак из 2007.) постао је део мистерије када је Зодијак почео да шаље писма и криптограме директно њему.

Али сада писац и професор из Сент Луиса, Томас Хенри Хоран, у новом дводелном документарцу испитује да ли је Зодијак заиста одговоран за злочине за које је тврдио да је починио.

Хоран излаже своју теорију, која је првобитно била објављена 2020. године у његовој књизи Мит о убици Зодијаку: књижевно истраживање.
Убрзо након што се први пут бавио овим убиствима, почео је да сумња да су ова убиства уопште повезана, пише Индепендент.

Хоран је провео „стотине сати“ прегледавајући доказе и Зодијакова писма.

„Што сам више проучавао ова писма и упоређивао их са стварним чињеницама у сваком од ова четири случаја, дошао сам до веома изненађујућег открића. Не само да је прича коју смо сви чули о Зодијаку била погрешна, већ је истина о целом случају још бизарнија и занимљивија него што је ико икада помислио“, наводи Хоран у документарцу.

„Није постојао серијски убица“, тврди Хоран „То је мит да је Зодијак убица“.

„Ова убиства није починио само једна особа. А онај ко је писао писма није починила ниједно убиство. Зодијак је измишљен. Он је књижевни лик“, инсистира проф. Хоран.

Само неколико недеља након другог напада, редакцијама су послата писма у којима је тајанствени лик преузео одговорност. Описао је детаље злочина, шифру која садржи његов идентитет и злогласни „лого крста преко круга“ који је мењао одређена слова.

Када су званичници затражили од убице више информација, настала је његова добро позната фраза: „Драги уредниче, ово говори Зодијак.“
О аутентичности писама Зодијака се нашироко расправља. Након што су писма почела да стижу, Хоран каже да је полиција била изразито сумњичава у вези са изнетим тврдњама.

„Мислим да се страховало да ће јавност поверовати овим писмима, и мислим да се управо то и догодило“, каже се у серији.

„Што више времена пролази, они све више верују у Зодијак, и то заиста почиње да усмерава истрагу ка одређеним осумњиченима, удаљавајући их од других евентуалних починилаца“, додаје Хоран.

Да би поткрепио своју теорију да није постојао „један убица“, Хоран указује на различите методе убијања – пиштољем и ножем – разлике у околностима иза сваког случаја и различите исказе очевидаца о осумњиченом убици.

Хоран тврди да је једно убиство које се приписује Зодијаку можда починио дилер дроге, друго пљачкаш, а треће бивши муж жртве.

У филму се појављују очевици, полицијски истражитељи и психолог форензичар који износе своје ставове и разматрају Хоранову теорију.

„Ако аутор писма није убица, онда морамо поново да размислимо о свему што знамо о овом случају“, упозорава Хоран.

Филмски критичар Хроникла, Мик Ласал, каже да „када одгледате документарац, вероватно ћете опет бити на почетку, и опет нећете знати шта се стварно догодило.“

Није све што Хоран тврди довољно убедљиво, пише Ласал.

„Али такође, може вам се учинити као да је Хоран под дејством опојних супстанци“, додаје критичар.

недеља, 07. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару