Читај ми!

Када принцес-крофне морају да се пуне пур-пеном

Због тога што постоји храна која – није храна, али изгледа тако привлачно да бисте је, када је видите у реклами, одмах пожелели у свом фрижидеру – постоје стилисти хране.

Дрвофикс, уље за мотор, пур-пена... али не реновирамо стан. Стилисти за храну свакодневно ове материјале користе како би храна за рекламу или филм изгледала како желе. У Србији их је само четворо, а пионир је наш познати кувар, Дејан Шутановац.

„То је било давно, `97 године моји добри другари, који су тада радили у једном студију, су ми рекли не постоји стилиста хране у Србији. Нисам ни знао шта то значи и као – па добро бићу ја. Ја сам кувар по струци и мислио сам као - ех стилиста хране... А онда, кроз посао сам видео да је то тежак и захтеван посао”, рекао је Дејан Шутановац, кувар и стилиста за храну.

Ивана Финци је такође, стилиста за храну. За тај посао одлучила се како би дизајн и гастрономију спојила у једно.

Ивана је завршила мастер студије из дизајна хране у Италији, а ово јој је пета година како стилизује. Првог пројекта сећа се као нимало свакидашњег.

„Радила сам тако што сам секла огромне количине меса, и некако људи су се мало збунили да виде једну девојчицу која узима онако огромне плећке и бутове од неких свиња, и као сечем то месо, али сам ја била толико срећна зато што сам ја аранжирала и сређивала све са Дејаном Шутановцем”, рекла је стилиста за храну Ивана Финци.

А трикова... безброј – бели лепак за житарице како не би потонуле, сапун за мехуриће у пићу или уместо пене од јаја...

„За тај сладолед који сам измишљао користио сам дрвофикс, али једном приликом за неку рекламу за италијанско тржиште. па сам морао да направим сладолед који је јестив, и нисам могао да користим дрвофикс, јер наравно могао бих да отрујем некога ко то проба. То је било баш онако зазнуто чиме да заменим дрвофикс, а да добијем потпуно исти производ, јер ја не смем да га променим. Морам да добијем сладолед који се не мења на топлоти”, додаје Дејан.

„Радила сам за филм Hellraiser и требало им је дан за дан да се направе три велике скулптуре од пецива који могу да стоје цео дан на сету. Онда сам правила те неке као принцес крофне, и онда сам их пунила са пур-пеном да би оне издржале тај облик цео дан”, испричала је Ивана.

Њихови дани знају да буду дуги. Када се снима, најбитнија је припрема, а често имају и пробне снимајуће дана да би проверили како ће заиста изгледати оно што су спремили.

Кажу да је ово посао који им дозвољава да се играју и да ни у региону нема много стилиста. Ипак, ово је сигурно посао будућности, а и Дејан нам је шапнуо да се радује младима који долазе.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару