Читај ми!

Футуристичко место за забаву у Лас Вегасу – највећа сферна грађевина на свету

Стоји на хоризонту Лас Вегаса као огроман свемирски брод, црн и мистериозан – док не падне ноћ, када заблиста као Земља из свемира. МСГ Сфера неће бити отворена за јавност још три месеца, када ће U2 „освештати“ овај храм забаве серијом концерата. Али напетост расте.

Футуристичко место за забаву у Лас Вегасу – највећа сферна грађевина на свету Футуристичко место за забаву у Лас Вегасу – највећа сферна грађевина на свету

Замислите све суперлативе. Грађевина је висока 111.5 метара и широка 157, и проглашена је за највећу сферну структуру на свету. Унутрашњост позорнице и гледалишта у облику чиније наводно има ЛЕД екран највеће резолуције на свету. А спољашњост је опремљена са 1,2 милиона ЛЕД диода величине хокејашког пака које се могу програмирати да бљескају динамичне слике – опет, наводно, највећи на свету. Био је потпуно осветљен први пут у поводом прославе Четвртог јула.

Није лако подигнути лествицу у граду који се може похвалити разиграним Белађио фонтанама, репликом Ајфелове куле, другом највишом кулом на западној хемисфери и снопом светлости који се може видети са удаљености од више стотина километара.

Али Сфера је успела да изазове одушевљене реакције оних који су је видели. 

„Апсолутно је запањујуће подићи поглед и видети шта је испред вас“, каже Рич Клафи, главни оперативни директор компаније Сфера. „Бавим се забавом скоро 40 година. Никада нисам видео ништа слично, и не претерујем. Ово је ван свих топ листа.”

Екстеријер Сфере ће бити осветљен сваког дана и ноћи анимацијама и другим сликама, понекад везаним за годишње доба. На пример, могла би се трансформисати у џиновску бундеву за Ноћ вештица и снежну куглу за Божић.

Неки људи се већ шале на Твитеру да ће његови огромни, вртложни визуелни елементи изазвати саобраћајне несреће.

Место ће бити домаћин музичких, филмских и неких спортских догађаја

Сферу је дизајнирала позната светска архитектонска компанија, Популус, која стоји иза многих врхунских светских спортских арена. Трошкови изградње, због проблема током пандемије, попели су се на 2,3 милијарде долара – више од најсјајнијих суседа Сфере у Вегасу.

Гледалиште прима скоро 18.000 људи, а отварање је планирана за 29. септембар са “U2:UV Achtung Baby Live at Sphere,” серијом од 25 концерата. Цене улазница почињу од 140 долара.

У Сфери ће бити приказана и ексклузивна пројекција Разгледнице са Земље, филма Дарена Аронофског који обећава да ће у потпуности искористити велики екран Сфере тако што ће гледаоцима понудити обилазак планете од којих ће остати без даха.

Извођачи на сцени биће окружени високим ЛЕД екраном од 16К, који се обавија и око већег дела гледалишта и публици без обзира где седе, пружа потпуно искуство.  

„Екран иде од партера до висине од 76 метара, скроз около…“ каже Клафеј, оперативни службеник Сфере.

Продуценти Сфере обећавају и звук следећег нивоа. Клафеј наглашава да ће више од 160.000 звучника распоређених унаоколо обезбедити исти нетакнути звук сваком седишту, било да је неко у горњим редовима или у пртеру.

Место је такође опремљено хаптичким седиштима која могу да вибрирају како би пратила дешавања на екрану  – на пример земљотрес – и четири-де машинама које могу да створе ефекте ветра, хладноће или топлоте, па чак и мириса.

„Пријатељима и породици за Сферу кажем да је место за забаву будућности“, додаје Клафеј. 

Ако све звучи мало претерано, не треба да нас чуди, јер ово је Вегас.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару