Читај ми!

Јужнокорејци изненада постали млађи за годину или две дана

Сви Јужнокорејци су изненада постали годину или две млађи, пошто је земља напустила свој традиционални – и све непопуларнији – систем за бројање година и заменила га међународно прихваћеном методом.

Према претходном систему, сматра се да сваки Корејац на рођењу има годину дана, а сваког 1. јануара му се додаје по једна година. Необичан обичај подразумевао је да беба рођена у новогодишњој ноћи наврши две године чим сат откуца поноћ.

Али према ревизијама које су уведене, узраст ће се рачунати на исти начин као и у остатку света у већини административних и грађанских ствари, укључујући уговоре и друге званичне документе, преноси Гардијан писање Кореја тајмса.

Народна скупштина, која је одобрила промену у децембру, саопштила је да ће она „разрешити друштвену конфузију изазвану мешаном употребом израчунавања старости и његовим нежељеним последицама“.

Док се глобални стандард примењује на медицинске и правне документе од 1960-их, други званични облици су наставили да користе традиционални метод.

Овај систем је последњих година био предмет критика бројних политичара који тврде да изазива конфузију и чини да Јужна Кореја, глобална технолошка и културна сила, изгледа ван корака са остатком света.

Председник Јун Сук Јул рекао је да постојећи аранжмани троше ресурсе земље. У прошлогодишњој анкети, више од 70 одсто испитаника рекло је да се слаже са променом.

„Очекујемо да ће правни спорови, жалбе и социјална конфузија до које је дошло око израчунавања старости бити знатно смањени“, рекао је новинарима Ли Ван Кју, министар правде.

„Требало је да напуним 30 следеће године (према традиционалном систему година), али сада имам још мало времена и то ми се свиђа“, рекао је Чои Хјун Ђи, двадесетседмогодишњи службеник из Сеула. „Сјајан је осећај кад одједном постанеш млађи.“

Ли Јунг Хи, становник Сеула, био је одушевљен променом. „Добар је осећај“, каже Ли. „За људе попут мене, који је следеће године требало да напуне 60 година, одједном се осећате као да сте и даље млади.“

„Збуњујуће је када ме странац пита колико имам година, јер знам да мисле на међународно доба, па морам да направим неке прорачуне“, рекао је Хонг Сук Мин за АФП.

Док се од неких људи очекује да наставе да користе традиционалну методу у неформалном окружењу, 86 одсто Јужнокорејаца је рекло да ће усвојити међународни систем у свом свакодневном животу када нови закон ступи на снагу, према владином истраживању спроведеном у септембру 2022.

Али промена неће изненада лишити људе права да легално купују цигарете или алкохол, или променити узраст за полазак у школу или када се стиче право на рад у државној служби, што је законски услов за све радно способне мушкарце.

Трећи систем који управља тим областима живота – у којем се старост особе рачуна од нуле при рођењу и додаје се година на Нову годину – за сада ће остати на снази, према званичницима.

„Влада је одлучила да задржи те изузетке чак и након што ревизије ступе на снагу, јер је лакше управљати њима на годишњем нивоу“, рекао је Ли.

Порекло традиционалне методе бројања старости је нејасно. Једна теорија је да када се наврши годину дана при рођењу узима се у обзир време проведено у материци – са девет месеци заокружених на 12. Други то повезују са древним азијским нумеричким системом који није имао концепт нуле.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару