Читај ми!

Електричне лепезе – све популарније оруђе у Јапану за спас од погубних врућина

У Јапану се шире јефтине и практичне електричне лепезе – преносиви мини вентилатори, који из употребе истискују традиционалне лепезе од папира.

Електричне лепезе – све популарније оруђе у Јапану за спас од погубних врућина Електричне лепезе – све популарније оруђе у Јапану за спас од погубних врућина

У Земљи излазећег сунца у току је кишна сезона чије влажне и мрачне дане повремено пресецају тропске врућине. Након ње, следи пар месеци несносних врућина у којима у приобалним подручјима, где се налази највећи број крупних насеља, температура не пада испод 30 степени ни ноћу, те влада влага и од преко 80 посто.

Даме у далекоисточној царевини већ деценијама се, осим лепезама, од летње спарине и снажног ултравиолетног зрачења штите свеприсутним сунцобранима. Оне их носе не само по јаком сунцу како би се чувале од рака коже, већ и оних дана када је сунце питомије како не би поцрнеле, а неке и по облачном времену да би предупредиле појаву и најмањих флека на кожи, будући да је имати беспрекорно белу кожу у Јапану симбол женске лепоте и префињености. (У прошлости поцрнела кожа избегавана је и због асоцијације на рад на отвореном, односно, сељачко порекло). 

Да је свест о штетном утицају сунчевих зрака у Јапану висока, сведочи и то да се о снази ултравиолетних зрака јавља у вестима о временским приликама, те отуд вероватно није чудно да скоро свака госпођа поседује по који сунцобран.

Климатске промене које последњих година доносе све више температуре и несносне врућине с великим процентом влаге изазивају међу мушком популацијом жељу да посегне за истом мером заштите – у томе ју је до сада спречавало то што су сунцобрани дизајнирани тако да буду лаки, симпатични и у бојама којима су склоније жене.

Међутим, однедавно у Јапану господа више не морају да завиде женама, нити да се стиде покушаја да се заштите од прејаког сунца, јер су у продају ушли кишобрани у тамнијим бојама намењени џентлменима који врше и функцију сунцобрана, пошто су премазани средствима која одбијају ултравиолетне зраке.

Електрични уређај штеди напор

Ипак, вероватно најпопуларније оруђе за борбу против летњег „кувања" последњих година су „електричне лепезе", уређаји налик мини преносивим вентилаторима, чије се цене крећу од неколико до пар десетина евра и који се праве у величинама од оних које могу стати у џеп, до оних које могу бити ношене у женским ташнама. Оне су се појавиле на тржишту током епидемије новог коронавируса, али због мањег изласка становништва нису се прошириле у мери у којој је то случај ове године.

Иако су многи од тих ручних вентилатора тежи и већи од папирних лепеза, њихова привлачност лежи у томе што ослобађају од напора који захтева махање руком и у томе што производе циркулацију или млаз ваздуха који је јачи од оног који прави папирна лепеза.

Ширење паметних телефона, због којих сада сваки градски и међуградски воз садржи утичнице за пуњење струјом, као и продаја мини портабл акумулатора који су првобитно служили за напајање таблет рачунара и лаптопова, омогућавају да те електричне направе за хлађење, које се пуне преко УСБ кабла, буду увек функционалне, јер се тешко може десити да њихов корисник дође у ситуацију где не може да их напуни након што је потрошио батерију.

Тело ручних електричних лепеза израђено је од пластике, а њих у Јапану у значајној количини нарочито производе компаније „Елеком" и „Даисо" из Осаке, односно, Хирошиме. Популарна је и врста полуогрлице са уграђеним маленим вентилаторима, који са обе стране дувају у врат и браду, те поред хлађења, у условима велике влаге, олакшавају и дисање.

Те јефтине и практичне направе несумњиво су један од оних проналазака који ће постати незамењиви и неотуђиви део свакодневног живота, те својим изумитељима и произвођачима донети баснословне своте новца.

Већ је јасно да је на улицама број оних који користе те нове уређаје знатно већи од броја оних који и даље користе традиционалне, папирне лепезе. Љубитељи уметности и квалитетног заната, те традиционалне културе Далеког истока вероватно ће због тога осетити жал, не само због тога што је у њима често било могуће наћи мајсторство у изради папира и у ликовном изразу, већ и зато што су оне биле интригирајући елемент у појави жена тог региона, део њихове женствености и мистерије.

Ипак, не треба очајавати, јер мада ће бити теже видети старе папирне лепезе у свакодневној употреби, оне ће у Јапану сигурно наставити да живе као сувенири, поклони и уметничке минијатуре.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару