Читај ми!

Центар Београда није ни близу „круга двојке“

Знате ли где је прави, географски центар Београда? Наши суграђани, често воде полемику, где се налази? Шта ако вам кажемо да је средиште главног града Србије, 26 километра од оног за који већина мисли да јесте?

Није ни чудо то што град са дугом историјом какву има Београд, за становнике има неколико центара. Трг Републике, како показује мапа, данашњи је културни центар престонице. Можда смо навикли да се налазимо „код Коња“, али то пре два века није било похвално.

„Неких готово два века раније када је Милијан Јосимовић радио први урбанистички план за Београд, овај овде простор је заправо био на самој ивици града и налазила се чувена Стамбол капија, један од улаза заправо у град“, објашњава научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“, Злата Вуксановић-Мацура.

Накадашњи центар престонице налазио се на споју Улице Краља Петра и Цара Душана. Попут правих овдашњих италијанских тргова, био је трговински центар. Почетком 20 века, помера се ка Савамали. Између два светска рата, због досељавања готово 10.000 становника годишње, средиште Београд се опет помера.

„Тако да цео тај простор који је ишао од Тврђаве, Калемегдана па све до Славије па опет до Цара Душана и Немањином заправо је схватан као центар и називан је тада Сити“, наводи Вуксановић-Мацура.

Генералним планом из 2003. године централном зоном, означен је Трг Републике. Али, није тако. Ова тачка је право географско средиште главног града. Сами обод Липовачке шуме. Бар према Републичком геодетском заводу.

Веровали или не, тако је. Ви добро размислите следећи пут када се договарате да изађете до центра. Можда залутате до Липовачке шуме.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи