Читај ми!

Бијенале архитектуре: Србија у венецијанској „Лабораторији будућности”

У Венецији је отворено 18. Бијенале архитектуре под називом „The Laboratory of the Future” (Лабораторија будућности) који је осмислила кустос Лесли Локо, књижевница и архитекта пореклом из Гане. Италијански медији је називају „Фараонском изложбом” на којој учествују 64 земље излагача, два излагача која учествују по први пут – Нигерија и Панама, и Ватикан који се вратио на Бијенале изложбом на острву Сан Ђорђо Мађоре. Двадесет седам страних излагача ће излагати у Ђардини ди Санта Елена, 22 у Арсеналу, а 14 у разним деловима града.

Италија се, као и обично, представља у Павиљону „Тезе деле Верђини” захваљујући колективу Fosburu Architecture који представља изложбу Spaziale Ognuno appertiene a tutti gli altri.

Павиљон Републике Србије

На Бијеналу је свечано отворен и Павиљон Републике Србије у Ђардинима. Нашу земљу представља рад У Рефлексијама, 6°27'48.81"Н, 3°14'49.20"Е, младог ауторског тима који чине Ива Њуњић и Тихомир Дичић а чији је комесар Слободан Јовић. Пројекат реализује Музеј примењене уметности у име Министарства културе у сарадњи са Удружењем архитеката Србије.

Изабрани рад се бави нашом архитектуром у афричким земљама која је повезана и са стварањем Покрета несврстаних. Окосницу изложбе чини сагледавање Међународног сајма у Лагосу, изграђеног према пројекту југословенског архитекте Зорана Бојовића, од времена када је подигнут седамдесетих година прошлог века до данас.

Помоћница министра културе Данијела Ванушић рекла је на отварању Павиљона Србија да наступ на Бијеналу представља јединствену прилику да Република Србија међународној јавности прикаже креативност српске архитектонске сцене и промишљања српских архитеката о глобалним темама кроз призму локалних искустава и друштвено-историјских токова.

„Пројекат У Рефлексијама представља осврт и нови поглед на Међународни сајам у Лагосу, аутора Зорана Бојовића, што је уједно и пример за разумевање односа и позиције коју је Србија имала са земљама Африке у светлу оснивања Покрета несврстаних. Архитектура настала из те сарадње сведочи о визији и вредностима Покрета несврстаних, а то су независност и солидарност", додала је Ванушић.

У име Музеја примењене уметности добродошлицу посетиоцима изложбе пожелела је и директорка Музеја примењене уметности Биљана Јотић.

„Уласком у павиљон ући ћемо у елипсасту просторно-временску мапу, слојеве процеса и трајања, посматрања и промишљања, преиспитивања истовремености. Од времена седамдесетих година двадесетог века до данас, од простора међународног сајма у Лагосу који је био стециште сусрета и размене, отпочели су и завршили се бројни друштвени процеси остављајући трагове.

„Да би постали живи сведоци стварности и пренели је у пројекат, аутори су отпутовали у нестабилну и опасну зону Лагоса, суочили се са садашњим стањима, преживели тешке ситуације, истражили, забележили и пренели у изложбену поставку и дневнике. На нама је да реагујемо и оживимо у себи постављена питања”, рекла је Јотићева.

Ауторка изложбе Ива Њуњић захвалила је присутнима као и свима који су учествовали у пројекту.

„У тренутку када је грађен, Интернационални сајам у Лагосу је представљао симбол нове мултинационалне државе и независности а данас је то место трансформисано у хипермаркет за трговину са Западном Африком. Путовали смо у Лагос да бисмо се упознали са свим променама које су се тамо десиле и закључили да је ова архитектура ресурс за обликовање будућности", навела је ауторка.

Њен колега Тихомир Дичић додао је да након вишемесечног рада на овом пројекту сада може да каже да су ови пројекти који су настали као производ Покрета несврстаних, плод међународне сарадње која треба да нам буде узор у обликовању будућности.

„У нашем павиљону прошлост је присутна али не као носталгичан поглед у историју већ као ресурс за будућност”, рекао је комесар за припрему наступа Републике Србије на 18. међународној изложби архитектуре у Венецији архитекта Слободан Јовић. „Зато се наш павиљон враћа у Лагос, на место које је доказ да је наша архитектура била део глобалне модернизације. Овај нови поглед може да нам пружи могућност да размислимо о будућем правцу деловања на нас као архитекте.”

Намера овогодишњег Бијенала је да се створи будућност једнака за све, почев од афричког континента.

„Биће ово издање које се заснива на ослобођењу и у коме ће бити простора за сусрете, конференције, округле столове, филмове, спектакле за све време трајања Бијенала, до новембра. Политичари, песници, режисери, писци, активисти, организатори и интелектуалци делиће сцену са архитектима, дизајнерима, академицима и студентима”, изјавила је Локо додавши да очекује да ће такође бити изложен велики број амбициозних и креативних идеја које ће помоћи сагледању оптимистичније и једнаке будућности за све.

Бијенале је могуће посетити до 26. новембра.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво