Читај ми!

Посећивали су га Битлси, Агата Кристи, Черчил… продаје се острво Бург

Острво Бург налази се недалеко од британске обале на југозападу округа Девон. Како наводе агенције за некретнине, острво се продаје за 18,9 милиона долара са чувеним хотелом који је класичан пример ар деко стила. На њега се може стићи пешчаним спрудом када је осека јер је на само 250 метара од копна.

Хотел „Бург ајленд“ саграђен је 1930. године, а прославила га је „краљица злочина“, Агата Кристи која је на острву написала два романа, користећи његове пределе као инспирацију за мистерију Херкула Поароа у роману Зло под сунцем.

Према причама особља које је радило у хотелу, острво су посетили и амерички председник Двајт Ајзенхауер, Винстон Черчил, војвода и војвоткиња од Виндзора, Битлси пре свог концерта у Плимуту.

„Приватно острво је практично јединствено у Великој Британији, а хотел, који је у потпуности реновиран, један је од најбољих примера ар деко архитектуре у Европи. Острво Бург је природно микросистем са великом популацијом дивљих животиња, погодно за шетње по литицама и пешчаним плажама. Налази се на само 250 метара од копна, има тениске терене и базен са морском водом“, пише на сајту Агенције „Knight Frank“.

Хотел се описује као „дом романтичних духова прошлих времена“ са „бесконачним погледом на море и потпуном приватношћу. У понуди хотела који се налази на површини од 21 хектар је 25 спаваћих соба. Хотел је током времена угостио много познатих људи.

Иначе, историја овог острва мало је позната јавности. На острву постоје остаци капеле познате као Хуерова колиба. Ту је и крчма „Пилхард“ у којој су се у 14. веку скривали пирати.

Деведесетих година 19. века звезда мјузик хола Џорџ Х. Чиргвин саградио је дрвену кућу на острву, у којој је приређивао викенд забаве.

Хотел је био један од најпопуларнијих у овој области 1930-их, иако је током Другог светског рата претворен у центар за опоравак рањеног особља Краљевског ваздухопловства.

Метју Смит, партнер у тиму агенције Knight Frank истакао је у саопштењу за јавност да је „реткост да се хотел таквог наслеђа нађе на отвореном тржишту некретнина“.

„Пошто сам гледао како се хотел поново рађа, преживљава пандемију и наставља као дивља и прелепа оаза за посетиоце из целог света, верујем да је сада време да се повучем и дозволим да се отвори ново поглавље за Бург и нову историју Девона. Узбуђен сам што ћу видети шта будућност доноси овом веома вољеном имању“, рекао је власник острва Жил Фукс.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару