Читај ми!

Да ли сте чули за галангал, личи на ђумбир и куркуму, а није

Називају га и „тајландским ђумбиром“. Галангал је биљка која води порекло из југоисточне Азије, али се гаји у свим топлим регионима света. Благог укуса цитруса, познат и као плави ђумбир, користи се у aјурведској и традиционалној медицини.

Зимзелена зељаста биљка која расте из ризома и може да порасте до метар и по висине. Цветови су бели и груписани, а плод је у облику кугле са неколико стабљика.

Корен галангала подсећа на ђумбир, али је много блажег укуса и мириса. Користи се у кулинарству, свеж или у праху, у кухињама југоисточне Азије, тајландској, вијетнамској и индонежанској.

Богат је антиоксидансима.

Корен ове биљке има многобројне користи за здравље јер је богат антиоксидансима (полифенолима), па је користан за побољшање памћења, а снижава и ЛДЛ (лош) холестерол. Такође је користан за срце и смањење нивоа шећера у крви.

Користи се код упалних процеса, за болове у зглобовима, а тело штити од бактерија и микроорганизама.

У неким од студија које су проучавале корен галангала, наводи се да може да помогне у лечењу неких карцинома и у борби са леукемијом.

Галангал се може кувати у води, на пари, а може да се једе и сиров, иако је дрвенасте структуре и тврд, па се углавном пасира.

среда, 06. новембар 2024.
7° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње