Да ли сте чули за галангал, личи на ђумбир и куркуму, а није
Називају га и „тајландским ђумбиром“. Галангал је биљка која води порекло из југоисточне Азије, али се гаји у свим топлим регионима света. Благог укуса цитруса, познат и као плави ђумбир, користи се у aјурведској и традиционалној медицини.
Зимзелена зељаста биљка која расте из ризома и може да порасте до метар и по висине. Цветови су бели и груписани, а плод је у облику кугле са неколико стабљика.
Корен галангала подсећа на ђумбир, али је много блажег укуса и мириса. Користи се у кулинарству, свеж или у праху, у кухињама југоисточне Азије, тајландској, вијетнамској и индонежанској.
Богат је антиоксидансима.
Корен ове биљке има многобројне користи за здравље јер је богат антиоксидансима (полифенолима), па је користан за побољшање памћења, а снижава и ЛДЛ (лош) холестерол. Такође је користан за срце и смањење нивоа шећера у крви.
Користи се код упалних процеса, за болове у зглобовима, а тело штити од бактерија и микроорганизама.
У неким од студија које су проучавале корен галангала, наводи се да може да помогне у лечењу неких карцинома и у борби са леукемијом.
Галангал се може кувати у води, на пари, а може да се једе и сиров, иако је дрвенасте структуре и тврд, па се углавном пасира.
Коментари