Читај ми!

Бистричке воденице јединствен су етнолошки бисер петровачког краја

Село Бистрица код Петровца на Млави јединствено је по својим воденицама. На истоименој реци очувано их је осам, а на основу пројекта Удружења воденичара и помељара из Бистрице и ТО Петровац за њихову обнову организација "Европа Ностра" ставила их је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи.

Бистрица има две знаменитости. Првог српског олимпијца, маратонца Драгутина Томашевића и своје воденице. Неке од њих памте времена од пре Првог српског устанка.

„Неки наш прадеда је то направио, звао се Ивко. Имао је три сина и они су направили ту воденицу на њиховом земљишту. Била је у рушевинама, седамдесете године, али је обновљена“, рекао је Милорад Стевић, власник воденице.

Уз реку Бистрицу нанизано је осам воденица и једна ваљавица. Данас су углавном туристичка атракција, али некада су сматране правим богатством, а момци и девојке из воденичарских кућа добром приликом.

Највећи број бистричких воденица је протеклих деценија обнављан, али неке је, попут Велике воденице озбиљно нагризло време и ерозија речног корита. То је потврдила и организација Европа Ностра која их је сврстала међу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2023. годину, а на основу пројекта Удружења воденичара и помељара и Туристичке организације Петровца.

„У оквиру пројекта ми смо конкурисали са две активности. Једна активност је ревизија пројектно техничке документације за санацију обала код Велике воденице, а друга активност је израда студије одрживог туристичког развоја Бистрице“, истакла је Сузана Милошевић, директорка ТО Петровац на Млави.

Бистричке воденице јединствен су етнолошки бисер петровачког краја. То је показао и овогодишњи Сабор воденичара и помељара, који се више од једне деценије одржава на Саборишту покрај Бистричке реке.

Звук чекетала и млинског камена још дуго ће се одбијати од њених слапова.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи