Читај ми!

Лесковац: Практична екологија доноси креације од отпада

Технолошки факултет у Лесковцу школује инжењере технологија на 6 профила, али колико се они заправо преплићу и допуњују показали су студенти индустријског дизајна текстила и одеће. Својим креацијама од отпадних сировина поручују да отпад мора и може да се искористи.

Што би неко бацио и одложио, они сакупљају и користе. Кесе, папир, најлон, суво цвеће убрано крај пута материјали су за необичне креације. У радионици Технолошког факултета уз таленат најважнија је машта.

“Показујемо тиме да може и тим материјалима да се састави нешто у једну целину које може да буде носиво и самим тим можемо допринети да људи схвате да је природа једно благо”, каже Анђела Манасијевић, студенткиња индустријског дизајна текстила.

“Идеја рађа нову идеју и онда кренемо од нечега и не знамо ни сами где ће и како ће да се заврши сазрева, сама идеја сазрева током процеса рада”, објашњава професор др Владимир Станковић који предаје област примењене уметности.

Узето из окружења, инспирисано планетом земљом и њеним елементима. На воду, ваздух, ватру и земљу асоцирају боје, материјал, детаљи. Милену Крстић, студенткињу завршне године покренуо је ваздух, а поиграла се и комбинацијом елемената.

“Смишљамо сами теме и онда самим тим колико је то нама инспиративно ми толико маште укључујемо ту”, наводи Милена Крстић, студенткиња индустријског дизајна текстила.

Другачије, креативно,са поруком. Студенткиње су сваки овај модел са задовољством понеле.

“Стварно је интересантно и узбудљиво на исти начин. - Како се то уопште облачи, јел то тешко обући? -Па није, стварно је једноставно за пар минута смо ово обукле”, каже Јована Аврамовић, студенткиња Технолошког факултета, а Александра Милановић, такође студенткиња Технолошког факултета додаје: „Имамо кесе, имамо флаше, стакло које стално бацамо, имамо ову гуму и пластику искоришћену овде.”

Препознатљив по текстилству, у граду текстила, Технолошки факултет прати научне и технолошке кораке, потребе тржишта и спаја студијске модуле. Еколошко инжењерство се наметнуло, иако на први поглед није блиско индустријском дизајну.

“Већи део истраживања којим се баве не само ова два модула се односи на употребу отпадног материјала, у ствари у свету тај термин отпадни материјали не постоји, то је уствари сировина за неке друге производе”, каже професор др Драгиша Савић, декан Технолошког факултета у Лесковцу.

 
И док једни прљају околину, они чисте, настављају да сакупљају и показују да се од смећа могу направити креације, али и био горива, козметика. Практична екологија на делу.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи