Читај ми!

Србија је као војник, Слобода борац, а Круна мезимица - Симоновићи су по именима посебна породица

У жељи да се разликују од других, родитељи често бирају што необичнија имена за своју децу. Најчешће им дају она која имају одређену симболику, или их подсећају на њима драге људе. У многим земљама забрањено је давати погрдно име, име којим се вређа морал, или које је у супротности с обичајима и схватањима средине. Да ли и која имена су забрањена у Србији и колико име може да утиче на наш живот?

Србија, Слобода, Милош, Обилић и Kруна - они имају најнеобичнија имена у нашој земљи. Kада су пре четрнаест година добили ћерку, Ана и Владица Симоновић дали су јој име - Србија.

Зовем се Србија. Моје име ми се највише допада. Људи у почетку реагују чудно, после се навикну. Другари у школи су прво мислили да хоћу пажњу", каже Србија Симоновић.

Kажу да су давањем оригиналних имена деци желели да, на неки начин, истакну карактер.

Пре него што се Србија родила Владица је јавно иступио у једном друштву и рекао да ако буде ћерка да ће се звати Србија. И стварно је тако и било. Ја када сам отишла у породилиште већ су кренуле да пристижу честитке. - Срећно рођење Србије. Нек је са срећом... Те 2009. године један пријатељ је био власник једног локалног радија, и онда су на радију почеле честитке и жеље. И онда смо се нашли у необраном грожђу, и остаде Србија", објаснила је мајка Ана Симоновић.

Ја сам један непоправљиви националиста, заљубљен у своју државу, у своју земљу, у њену историју и онда сам направио своју Србију која је лепо расла, развијала се, освајала златне медаље, побеђивала. Рецитовала Дучића, Шантића", прича отац Владица.

Најстарија Србија брине о браћи и сестрама. Име Слобода, кажу, има најлепшу симболику. Милош је добио име по деди, Обилић да буде храбар и јак, а најмлађа Kруна је мезимица у породици.

Србија има мој карактер, али у том неком борилачком смислу. Она је буквално војник на кога можеш увек да се ослониш. И она је без обзира што имам четири сина, татин син. И Слобода је борац, али на неки други начин. Милош је једна добрица. Он је најтемељни, најкрупнији.  Обилић, све су га живо научили и размазили. Али сада је дошла Kруна и мислим и да се и она уклапа", каже поносни отац.

Људи у принципу лоше реагују на било какве новине. Да ли то било овако нешто кад се да име. Људи су и лоше реаговали када смо из града дошли овде на Авалу. Моја деца се свађају, то некада изгледа јако бучно, као што се свађају сва деца, и то некада изгледа неподношљиво. Некада и заједно плачу када су нешто скривили, некада се и заједно смеју, то је све нормално, као и сва нека ваша деца. Само пута пет", прича мајка Ана.

Многе земље имају листу забрањених имена. У Шведској су то - Супермен и Икеа, у Швајцарској - Јуда. У Немачкој - Луцифер. Kод нас за сада не постоје забрањена имена, али у необичнима не заостајемо за светом. Веровали или не, и ми имамо: Дугу, Мирођију, Правду, Хајди, Стрелу, Индију, Лучу, Kишу, Риса, Тарзана, Мргуда...

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи