Читај ми!

Краљевске леденице – највећи подземни фрижидер у центру Београда

У време када нису постојали фрижидери, замрзивачи или хладњаче, храна се чувала у пећинама или лагумима. Како би се постигла нижа температура, доносиле су се и леденице са река. Највећи подземни фрижидер у Србији крије се у центру Београда, у Ботаничкој башти „Јевремовац“.

Највећи подземни фризидер, веровали, или не, налази се, баш овде, у самом центру Београда у Ботаничкој башти. А саградио га је краљ Милан Обреновић.

Када се уђе у Управну зграду Ботаничке баште „Јевремовац“ и прође кроз ходнике и лабораторију стиже се до Краљевских леденица, лагума на десетак метара испод земље. Просторија има око педесетак квадрата, а да се спустимо до ње, биле су нам потребне мердевине. Краљ Милан Обреновић дуго је живео у Паризу и желео је да такав начин живота донесе и у Београд. Био је, кажу, велики хедониста. Уживао је у храни и винима, а највише је волео – сладолед.

„У њих су доношене санте леда са Дунава које су слагане по одређеном принципу и оне су служиле као један краљевски фрижидер. Врло је интересантно то да су најразличитије намернице чуване ту за потребе двора, укључујући и тај чувени сладолед који је краљ Милан изузетно волео“, објашњава дрТомица Мишљеновић, асистент на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

Пронађени су и трагови хране која је ту чувана, отвори који су вероватно служили за одвод воде, а када би се копало даље, како се верује, подземним тунелима стигло би се до Ташмајдана. За Краљевске леденице знају само запослени и они који су били у званичним посетама.

„Нису доступне јавности, али ви данас имате ексклузивну прилику да их снимите и да упознате гледаоце са тим како Краљевске леденице изгледају“, наглашава др Мишљеновић.

У „Јевремовцу“ прижељкују да леденице отворе за јавност.

„Ботаничка башта ‘Јевремовац’ има у плану да оспособи те леденице. Прво да их осветли, да обезбеди одређене услове који су стабилни за боравак људи, јер су пуни спора, гљива, бактерија. Да се направе степенице које неће протрулити као ове, и да једног дана, када будемо добили простор, обезбедимо да грађани могу да посете ове леденице и да се можда у том простору обављају и концерти или изложбе, или, шта већ буде било интересантно“, објашњава др Гордана Субаков Симић, управница Института за ботанику и Ботаничке баште „Јевремовац“ Биолошког факултета.

Иде лепо време, па свратите у Ботаничку башту. Можда вам ипак дозволе да завирите и под земљу. У сваком случају, сазнаћете много тога и уживати.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво