Читај ми!

Историчари аматери хтели да продају полицајцима новчиће Алфреда Великог

Двојица мушкараца оптужена су због покушаја продаје ретких англосаксонских кованица - тајној полицији.

Суд у Дараму сматра да су они знали да новчићи вредни 766.000 фунти потичу из доба Викинга. Двојица љубитеља историје и арехеолога аматера оптужена су да су покушали да продају древне новчиће представницима тајанственог америчког купца који су заправо били полицајци на тајном задатку.

Роџер Пилинг (74) из Росендејла, Ланкашир, и Крег Бест (46) из Бишоп Окланда, из округа Дарам, тако су суочени су са поротом на суду у Дараму.

Они су одбацили заједничку оптужбу за организовану продају кованица, за новац. Такође негирају оптужбе за поседовање криминалне имовине.

Метју Донкин, отварајући случај тужилаштву, рекао је да су двојица оптужених знали да су кованице од значаја за културу из времена владавине Алфреда Великог.

На Суду је речено да је вредност једног посебно ретког новчића процењена на 70.000 фунти, док је укупна вредност кованица, укупно 44, била око 766.000 фунти.

Али, није била важна само новчана вредност, рекао је Донкин, већ је битна и „историјска и културна вредност предмета“. Конкретно, они осветљавају политику деветог века и однос између Алфреда, краља Весекса, и Коенвулфа, краља Мерсије.

Пороти је речено да ће за њих процес бити „лекција из историје“ током суђења за које се очекује да ће трајати око месец дана.

Ископали, а нису пријавили

Донкин је рекао да тужилаштво није тврдило да су ова два мушкарца првобитни проналазачи новчића. „Али неко их је открио“, рекао је. „То су изузетно ретки, древни новчићи и ископао их неко ко је одлучио да то не пријави.

Двојица мушкараца ухапшена су након тајне полицијске акције, саопштио је суд. Мислили су да је човек, „Хју“, брокер, а „Макс“ стручњак за новчиће, а они су у ствари били полицајци. Тужилаштво наводи и да је Бест однео три новчића на састанак у хотелском бару у Дараму.

Донкин је рекао да је завера за продају кованица почела још 2018. године, када је Бест контактирао америчког професора радиологије на Универзитету у Мичигену, Роналда Будеа, који је такође био колекционар и предавач о новчићима.

Будеова прва процена новчића била је да су лажни и рекао је да се консултује са још једним стручњаком.

Стручњак из Фицвилијама је препознао новчиће као оригиналне и објаснио да потичу из доба краља Алфреда.

Донкин је рекао да ће порота саслушати доказе и др Гарета Вилијамса, кустоса раносредњовековног новца у Британском музеју.

„Рекао бих да кованице датирају од 874. до 879. године наше ере и да су издате у Весексу и Мерсији. Већина новчића је релативно ретког типа а два од њих су изузетно ретки тип са приказом два владара“, испричао је Донкин.

Пронађени новчићи показују да је постојао монетарни савез између Алфреда и Коенвулфа, који је морао уследити након политичког савеза.

Донкин је рекао суду да ће Пилинг и Бест тврдити да нису знали да су новчићи „важно историјско благо“.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи