Читај ми!

Писмо Чарлса Дикенса покренуло потрагу за сликом Молијера на самрти

Откриће раније непознатог писма Чарлса Дикенса покренуло је потрагу за сликом у чијем настанку је помогао сâм књижевник, а која би вероватно данас вредела стотине хиљада фунти.

Писмо Чарлса Дикенса покренуло потрагу за сликом Молијера на самрти Писмо Чарлса Дикенса покренуло потрагу за сликом Молијера на самрти

У руком писаној белешци на прилично школском француском језику, Дикенс описује како пријатељ уметник ради на драматичном приказу смрти драмског писца Молијера, али жели да има више информација како би дело био што верније, преноси Танјуг писање британског Тајмса.

Иако Дикенс не наводи име уметника, претпоставља се да је реч о једном од његових пријатеља – или Чарлсу Роберту Леслију, или Вилијаму Пауелу Фриту, викторијанским сликарима који су насликали и друге призоре из живота познатог француског драмског писца.

Др Леон Литвак, професор на Универзитету у Белфасту, сматра да би ова слика, уколико буде пронађена, сигурно вредела „стотине хиљада фунти“.

У поменутом писму, Чарлс Дикенс пише свом пријатељу глумцу Франсоа Ренијеу, како један од његових пријатеља, познати сликар, ради на слици Молијерове смрти са идејом да на њој буде представљен његов целокупан драмски опус.

Молијер, чије су драме у 17. веку биле предложак за модерну француску комедију, срушио се на сцени 17. фебруара 1673, док је изводио своју последњу драму Уображени болесник. Недуго затим умро је код куће.

Дикенс наводи да ће његов пријатељ насликати Молијера на самртној постељи окруженог глумцима у костимима, баш као на представи“.

У писму, за које је процењено да ће достићи цену од 4.500 долара када се појави на аукцији у Њујорку 10. маја, даље пише: Мој добри човече, нико не разуме геније Молијера као ти, и нема никога, верујем, ко је боље упознат са том темом. Молим Вас, реците ми да ли постоје књиге или портрети који се могу наћи у Енглеској којима се може веровати.“

Литвак, који је потврдио аутентичност писма као уредник пројекта Писма Чарлса Дикенса“, рекао је да слика вероватно зврји на зиду у нечијој кући, непрепозната. Писмо је довољно конкретно и види се шта неименовани уметник тражи, тако да сматрам да је слика направљена", сматра Литвак.

Писмо је занимљива демонстрација Дикенсовог владања француским језиком, које је било прилично добро, мада у писању има неких грешака. Очигледно је боље говорио француски, него што га је писао", истакао је Литвак.

Није познато да је Дикенс коментарисао готову слику, иако је умео да буде жесток ликовни критичар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи