Парижани су гласали за град без електричних тротинета

Становници Париза гласали су за забрану електричних тротинета на улицама француске престонице на необавезујућем референдуму, а градске власти су саопштиле да ће прихватити резултате изјашњавања грађана.

Парижани су се изјаснили да желе град без електричних тротинета на недавно одржаном референдуму. 

Гласало је око 90.000 људи, а резултати су објављени на званичној веб-страници града Париза.

Гласање је сазвала Ан Идалго, градоначелница Париза, која је забринута за безбедност. Истакла је да ће поштовати резултате гласања, без обзира на излазност, а АФП је пренео да би могла да раскине уговоре са три актуелна оператера до 31. августа 2023. године.

Градоначелница Париза је гласање назвала „великим демократским успехом за наш град“, додајући: „Парижани који су гласали изјаснили су се против самоуслужних тротинета. Њихова врло јасна порука постаје наш путоказ. Заједно са својим тимом поштоваћу њихову одлуку као што сам обећала.“

Париз је постао један од првих великих градова у Европи који је увео коришћење е-скутера, још 2018. године. Било је неколико оператера који изнајмљују скутере у граду, а 2020. године уведена је контрола ових машина, укључујући верификацију старости, регистарске таблице...

Градови широм света пооштравају прописе о е-скутерима, ограничавајући њихову брзину и места где могу да се паркирају.

У Паризу је током прошле године регистровано 459 незгода са е-тротинетима и сличним возилима, у којима су три особе погинуле.

Електрични тротинети, којима се приступа путем апликација за паметне телефоне, користе се у Паризу од 2018. године, али након притужби на њихово хаотично распоређивање, Париз је 2020. смањио број оператера.

Такође, град је оператерима дао трогодишњи уговор, захтевајући да брзина тротинета буде ограничена на 20 километара на час. Уведене су и паркинг површине за та возила, а актуелни уговори трају до септембра 2023. године.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи