Вила у центру Лондона тренутно најскупља на светском тржишту некретнина

Очекује се да ће вила смештена на четири хектара Риџенс парка у Лондону достићи цену од 250 милиона фунти (око 300 милиона долара) и постати најскупља до сада продата некретнина у Уједињеном Краљевству.

Вила у центру Лондона тренутно најскупља на светском тржишту некретнина Вила у центру Лондона тренутно најскупља на светском тржишту некретнина

Вила Холм изграђена 1818. године у Риџенс парку доспела је на тржиште као залог за огроман кредит који су подигли власници из Саудијске Арабије. Вила је стављена у руке стечајних управника који су покренули продају, а сматра се да ће бити кућа која је у досадашњој историји Лондона достигла највишу цену, пише Фајненшал тајмс.

Вила Холм, смештена на четири хетара Риџенс парка у центру Лондона, већ је привукла пажњу изузетно богатих купаца, а агенти задужени за продају ове непокретности очекују да ће цена бити око 300 милона долара. То би надмашило цену претходно најскупље куће у Лондону, виле вредне 210 милиона фунти са погледом на Хајд парк, коју је купио снивач „Евергранда“, један од најбогатијих Кинеза, Хју Ка Јан.

Продаја виле и необичне околности око ње пружају ретку прилику да се завири у пословање богатих страних инвеститора на лондонском тржишту некретнина – у трансакције које су најчешће обавијене велом тајне.

Према евиденцији из Регистра непокретности, принц Абдулах бин Халид бин Султан ал-Сауд, члан саудијске краљевске породице и представник Саудијске Арабије при Уједињеним нацијама у Бечу, један је од стварних власника имовине заједно са осталим члановима породице.

Вила је пала у руке стечајних управника пошто је била покриће за зајам од око 150 милиона фунти, уз кућу у Њујорку и авион, али како каже извор Фајненшал тајмса, аранжман је истекао.

Вила Холм је највреднија у портфељу имовине која је била покриће дуга, а продаја лондонске куће се сматра најлакшим начином за отплату кредита.

Ова 205 година стара вила, једна од малог броја тражених резиденција које се налазе унутар централног лондонског парка, изграђена је као дом за Џејмса Бартона, инвеститора за некретнине у доба џорџијанске ере, који је изградио преко три хиљаде објеката у централним деловима Лондона.

Тржиштем најскупљих кућа у Лондону последњих деценија све више доминирају купци из иностранства, а главни град Велике Британије је омиљен делом и због стабилних имовинских закона и могућности дискретне куповине, која практично не оставља било какав траг о правом власнику непокретности.

Влада Велике Британије недавно је покушала да промени политику у погледу ових нетранспарантних власничких структура и затражила од прекоморских пореских рајева да открију статус власника или да се суоче са казнам.

Упућени тврде да су тренутно два од три потенцијална купца који су изразила интересовање за вилу из Лондона, а трећи из иностранства. Претпоставља се да ће вилу купити инвеститор, а не породица која планира да у њој живи.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво