Грађани Токија предали су полицији рекордних четири милијарде јена пронађеног новца

Поштени грађани Токија предали су полицији рекордних 3,99 милијарди јена (28 милиона евра) изгубљеног новца прошле године – у просеку више од 76.500 евра дневно.

Грађани Токија предали су полицији рекордних четири милијарде јена пронађеног новца Грађани Токија предали су полицији рекордних четири милијарде јена пронађеног новца

Јапанска национална полицијска агенција саопштила је да је износ пронађеног и предатог новца повећан за 600 милиона јена у односу на претходну годину и да је премашио претходни максимум од 3,84 милијарде јена у полицијским станицама широм главног града 2019. године.

Канцеларија за изгубљене и пронађене ствари полицијске управе саопштила је да је вратила скоро три милијарде јена, док је 480 милиона дато поштеним проналазачима који су уместо да ставе новац у џеп, одлучили да ураде часну ствар.

Полицији је 2022. године предато укупно 3,43 милиона предмета. Највећи број – 730.000 комада – чиниле су возачке дозволе и други лична докумената, а затим 390.000 картица за јавни превоз. Предато је и око 300.000 рукавица и других одевних предмета, као и сличан број новчаника.

Према јапанском закону о изгубљеним стварима, свако ко пронађе новац мора да га преда полицији, али може да тражити награду од власника између пет до 20 одсто од пронађене суме.

Ако се новац не преузме после три месеца, цео износ иде налазачу. Ако налазач не затражи новац у року од додатна два месеца, он постаје власништво локалне самоуправе.

Велика количина изгубљеног новца је показатељ трајне везаности Јапанаца за готовину и културе отпора другим видовима плаћања. Полиција је пораст броја пронађених ствари у 2022. протумачила тиме да се пандемија коронавируса ближи крају.

„То би могло бити резултат пораста броја људи након што су драстично ублажене мере контроле граница због коронавируса и наставка друштвено-економских активности“, рекао је званичник за Маиничи шимбун, преноси Гардијан.

Полицијска управа Токија позвала је грађане да посебно буду опрезни током предстојеће сезоне посматрања цветања трешње, када колеге и пријатељи у групама организовано прослављају на излетима, где се често изгуби доста ствари, пре свега због обилних количина алкохола које се попију на овим дружењима.

Међутим, има и оних који нису сигурни да се исплати бити поштен. Полиција на северном острву Хокаидо покушава да открије власника готовине вредне 10 милиона јена коју је крајем јануара пронашао радник за прикупљање смећа у граду Сапоро. Тринаест људи је рекло да је новац њихов откако је полиција прошлог месеца објавила да се тражи власник. Један је тврдио да му је новац нестао из торбе док је испоручивао робу, док је други рекао како су његови стари родитељи грешком бацили новац.

Полиција има рок до краја априла да утврди ко – ако постоји – од подносилаца захтева говори истину. Након тога, пошто га је пронашао радник јавне службе, готовина ће постати власништво Сапора.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво