Кад чет бот бира краљевске венчанице

Позвали смо у помоћ вештачку интелигенцију да одабере најлепше краљевске венчанице. Сазнајте какав је модни укус чет бота и може ли се поуздати у тачност његових података.

Вештачка интелигенција све више продире у све сегменте друштва, па није редак случај да прочитамо да је, експеримента ради, неком политичару чет бот писао говор или да је неки портал затражио помоћ вештачке интелигенције у писању чланака на одређену тему. А колико ли је тек оних који ту помоћ користе, а не пријављују! 

Не сумњамо да има новинара којима текстове пишу чет ботови, а поуздано знамо да има и оних који се не потруде ни толико, него препишу туђи текст и потпишу га као свој. 

Какав модни укус има вештачка интелигенција и колико је њена помоћ поуздана, покушали смо да утврдимо и сами. 

Идеју нам је дало, не само гламурозно венчање јорданске принцезе Иман протеклог викенда, о којем смо писали, него и уредници профила Royal Fashion Police, који се бави „краљевском“ модом и прати како се одевају припаднице краљевских породица.

Они су наиме, такође експериментално, од чет бота затражили да одабере најлепше краљевске венчанице и о њима напише кратке текстове, који су потом објављени у изворном облику, без исправки и интервенција, па је на читаоцима било да открију да ли су и подаци из њих тачни. 

Нетачних података је било толико, да су постови убрзо нестали са инстаграма, јер су уредници одлучили да их обришу. 

Да не бисте остали ускраћени за информацију има ли вештачка интелигенција истанчан укус, поставили смо сами слично питање чет боту, да одабере по десет најлепших венчаница краљица и принцеза у 20. и 21. веку.

И ево какве смо одговоре добили, које смо у тексту покушали да вам илуструјемо неким постојећим фотографијама са Инстаграма.

Чет бот је, без сваке сумње, изабрао неке од креација које су остале упамћене и годинама после изазивале дивљење, не само међу љубитељима високе моде.

 У категорији краљица, међу одабраним нашле су се венчанице готово свих актуелних европских краљица-супруга (Летисија од Шпаније, Максима од Холандије, Соња од Норвешке, Силвија од Шведске и Ана Марија од Грчке), покојне британске краљице Елизабете, као и некадашње белгијске краљице Фабиоле и данске краљице Ингрид. Чет бот је међу десет савремених грешком убацио и венчаницу британске краљице Викторије из 19. века, али и „измислио“ непостојећу шведску краљицу Соњу и „удао“ је 1972. креирајући јој и стајлинг. 

„Заборавио“ је, нажалост, неке од најлепших свих времена, венчаницу актуелне данске краљице Маргрете из 1967. године, белгијске краљице Матилде из 1999. и савршен стајлинг Камиле Паркер, приликом удаје за садашњег британског краља Чарлса. 

Сличан одабир вештачка интелигенција имала је и у категорији принцеза, где су се, с пуним правом нашле венчанице Грејс и Шарлен од Монака, Мете Марит од Норвешке, надвојвоткиње Марије Терезе од Луксембурга и три британске принцезе: Дајане, Маргарете и Кејт Мидлтон.

Осим што је поновио неке из претходне категорије, чет бот је и овог пута дао машти на вољу, измисливши непостојећу "принцезу Александру од Југославије", која се наводно 1998. удала у венчаници Драгане Огњеновић.

Безуспешно смо покушали да јој уђемо у траг. Изгледа да је попут Пепељуге нестала, не оставивши ни ципелицу. 

Ако ово шаљиво истраживање баш и није било у сваком сегменту поуздано, бар смо се подсетили неких лепих креација. Али, ко год би се упустио у сличан експеримент на неку озбиљнију тему, морао би трипут да провери све наведене податке, јер очигледно, и вештачка интелигенција има мане. 

Као и људска уосталом. Зато савет „колегама“: проверавајте, не само оно што вам напише чет бот, него и оно што препишете од других. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво