Читај ми!

Нудисти и обучени заратили око одеће у заједничком простору

Врховни суд Шпаније пресудио је да група власника некретнина у натуристичком насељу не сме да инсистира да заједничке просторе и садржаје могу да користе само наги становници.

Неслагање које је настало у једном шпанском натуристичком викенд-насељу добило је епилог на суду. Власници некретнина не смеју да инсистирају да комуналне површине могу да користе само наги становници, наводи се у пресуди.

Судски поступак покренуло је осморо људи у насељу у андалузијској провинцији Алмерија, тврдећи да наметнута политика голотиње крши њихова основна права.

Након што су регионални судови одбацили њихов случај, одлучили су да га изнесу пред Врховни суд Шпаније, који је на крају пресудио у њихову корист.

Иако су неки власници некретнина у насељу сугерисали да је њихова заједница рођена са „снажним натуристичко-нудистичким позивом“ и да је голотиња „неопходна“ у заједничким областима као што су базен и баште, судије се нису сагласиле.

Утврђено је да је притисак да се поштују правила која подразумевају нудизам имао дубок и узнемирујући ефекат на оне који нису желели да их практикују.

„Створена је клима која је била неподношљива за подносиоце тужбе али и за многе друге комшије, које су биле прогањане и дискриминисане искључиво зато што нису практиковале нудизам. Њихове куће за одмор су од места релаксације постале места патње“, наводи се у образложењу пресуде.

У одлуци Врховног суда Шпаније наводи се и да је грешка што су нижи судови одбацили раније притужбе: „Овај суд је утврдио очиту грешку у доказима који су коришћени, с обзиром на то да једноставно читање записника са састанка заједнице јасно доказује да статути којим се регулише живот у насељу нису одобрени већински и да то питање није разматрано у ранијим поступцима“.

Правила која крше основна права на приватност и слободу кретања 

Судије Врховног суда приметиле су да су чињенице случаја далеко превазишле оно што су они назвали „пуком дијалектичком дебатом“ и укључивале наметање правила која су озбиљно кршила основна права.

„Иако је претходно било покушаја наметања натуризма, током Страсне седмице 2017. године, сада је ангажовано предузеће за обезбеђење које је распоредило неколико чувара на улазу у базен и упутила их да не дозволе улазак свима који нису наги и да удаље са базена све оне који носе купаћи костим“, наглашава се у образложењу.

Суд је пресудио у корист подносилаца тужбе, истичући да није било основа за увођење правила, која су, како се наводи, прекршила права подносилаца тужбе на приватност и слободу кретања, као и дискриминисала њихове мисли и идеје.

„Није било разлога да се самовољно – применом силе, као што је ангажовање приватног обезбеђења – спречи подносиоцима тужбе да уживају права која им припадају у заједничким областима ако не практикују нудизам, који, иако је легитиман избор и треба да се поштује, не може се спроводи над другима без разлога“, закључује се у пресуди.

Суд је наложио да се свим подносиоцима притужби исплати по 1.000 евра као надокнаду за бол и патњу коју су доживели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи