Читај ми!

Улаз у Храм Светог Саве је слободан, наплаћују се туристичке туре

Један од највећих православних храмова на свету, Храм Светог Саве у Београду, један је од најпосећенијих објеката у Србији. Кроз њега годишње прође око милион посетилаца и верника.

Ко Београд посети, Храм Светог Саве не заобилази. Његова врата отворена су за све – вернике, пролазнике, путнике намернике. Баш они са Далеког истока под куполом светиње погледом упијају сваку коцкицу мозаика којим је обложена унутрашњост Храма на више од 15.000 квадрата. Одушевљење не крију.

„Мислим да је ово један од најлепших храмова које сам видела у целом свету, архитектура је прелепа и одушевљена сам целом зградом. Дошла бих овде поново и препоручићу свим пријатељима у Сингапуру да посете ово прелепо место“, рекла је Виола Тан, туриста из Сингапура.

Место које спаја сакрално и световно, различите вере и нације, годишње обиђе према проценама, милион туриста. Оно што их посебно импресионира, јесте прича о градњи Храма, њеним прекидима и обновама. У тој причи тече и развија се историја Београда и Србије.

„Храм је својеврсно светско чудо, то можда звучи нескромно, али заиста Храм Светог Саве је један од највећих живих православних храмова у овом моменту. Велики број туриста који долазе организовано да посећује Храм, јер је Храм место на ком може да се сагледа српска култура у целини. Све оно што је најбоље у нашем предању, у нашем културно-историјском наслеђу још од средњовековног периода овде је на неки начин сабрано и уграђено у Храм Светог Саве“, рекао је протођакон Младен Ковачевић.

Храм и Српска православна црква воде се јеванђеоском максимом "дођи и види". Тим речима одговарају на поједине медијске написе да ће се посета светињи убудуће наплаћивати свима.

„Оно што желимо да кажемо јасно и гласно - улаз у Храм Светог Саве се не наплаћује, нити верницима нити појединцима који дођу овде и желе да погледају Храм, желе да се помоле или да се упознају са нашим духовним наслеђем. Оно што се наплаћује су организоване туре, разгледање Храма и углавном се то односи на иностране туристе који у Београд долазе кроз аранжмане туристичких агенција“, истакао је протођакон Младен Ковачевић.

За странце су за сада организоване туре на енглеском и руском језику. Очекује се завршетак радова на мозаику, формирање музејске поставке у поткуполном простору, али и излазак на видиковац на 50 метара висине.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи