Читај ми!

Сасунов кодекс на аукцији, најстарији примерак Старог завета могао би да вреди 50 милиона долара

Примерак Старог завета стар више од 1.000 година наћи ће се на аукцији у Њујорку, а уколико буде продат за процењених 50 милиона долара, постаће најскупљи историјски документ. Реч је о најранијем и најкомплетнијем примерку хебрејских светих списа.

Најранија и најкомплетнија копија Старог завета, односно Танаха, заправо је књига позната као Сасунов кодекс, названа по његовом модерном власнику Давиду Соломону Сасуну, истакнутом и страственом колекционару јудејских и хебрејских рукописа.

Датира из касног 9. или раног 10. века, Сасунов кодекс садржи све 24 књиге Старог завета и недостаје му само 12 листова, а старији је више од једног века од најраније комплетне копије Старог завета – Лењинградског кодекса.

Сасунов кодекс могао би да постане највреднији историјски документ који је икада продат на аукцији. Иначе, аукција је заказана у „Сотбију“ у Њујорку за 16. мај 2023. године. Процена је да вреди између 30 и 50 милиона долара.

Стари завет је свети, темељни текст за народе широм света. Хришћани и муслимани поштују текстове јер уче да су Тора и псалми божанско откривене књиге. Стари завет је вероватно најутицајнија књига у људској историји и темељ западне цивилизације“, рекао је Шерон Либерман Минц, виши стручњак за јудаику у „Сотбијевом“ одељењу за књиге и рукописе.

Вреднији и од примерка Устава САД

Пре више од 1.000 година, после седам векова „тишине“, израда хебрејских рукописа доживела је нови процват. Последњи од Свитака са Мртвог мора, најважнијег од древних јудејских рукописа, датира из 1. века нове ере, а тек стотинама година касније, почетком раног средњег века, учењаци познати као Мазорети почели су да стварају стандардизовани текст Старог завета.

Један од најпознатијих примерака који је овај пројекат изнедрио је Кодекс из Алепа, састављен око 930. године. Касније га је комплетирао мазоретским белешкама Арон бен Мозес бен Ашер, еминентни учењак који је исправио Кодекс да би се слагао са традиционалним начином како су речи биле записиване и треба да буду изговаране и акцентоване.

Кодекс из Алепа је касније служио као пример за писаре да провере да ли су правилно копирали Библију. До данас, нажалост, мање од 300 од укупно 487 је преживело.

Сасунов кодекс ће пре продаје у Њујорку бити доступан за јавност, први пут после 40 година, у „Сотбију“ у Лондону, а затим ће бити изложен у Тел Авиву, Даласу, Лос Анђелесу.

У новембру 2021. године аукцијска кућа „Сотби“ продала је један од првих примерака америчког устава за 43 милиона долара, што је рекордна цена за историјски рукопис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи