Читај ми!

Шта је Цикнопемпти – празник роштиља који се данас обележава у Грчкој

Данас се у Грчкој прославља Цикнопемпти, мрсни четвртак, празник дружења, породичних окупљања, јела и пића.

Цикнопемпти, како Грци зову овај празник, би у буквалном преводу значило „роштиљски, или димни четвртак“, јер је „цикна“ мирис меса које се пече на роштиљу, а „пемпти“ четвртак.

Овај празник пада у други четвртак период Триодиона, у карневалско време, а одликује га весела атмосфера, дружење, породични изласци и, што је примарно, много јела и пића, меса печеног на роштиљу, традиционалног сувлакија, гироса и других ђаконија.

Широм Грчке на све стране се вијори дим, а у ноздрве увлачи примамљиви мирис печеног меса. За вегетаријанце и вегане данас је боље да остану код куће.

Свака кафаница и ресторанчић на улице износе роштиљ на ћумур, на којима се цврчећи обрћу штапићи ражњића.

Готово да нема породице која данас не руча или не вечера напољу, у некој од таверни, или бар не поједе неки сувлаки онако успут, с ногу. Ни онима који остану код куће мени се не разликује много. У сеоским срединама кољу се свиње и топи маст.

Цикнопемпти има дугу традицију и корене који вероватно потичу из паганских обреда и гозби у част Диониса, бога вина и весеља, који су са варијацијама опстали и у хришћанско време. Данас се више слави као празник породице и пријатеља.

Он уједно представља припрему за Велики пост, који почиње завршетком сезоне карневала, на Чисти понедељак. Смештен је између традиционално посних дана, среде и петка, као дан одушка, али представља кулминацију друге, месне недеље карневалског периода - Креатини.

У последњој, тзв. сирној недељи, Тирини, пре Великог ускршњег поста, конзумира се претежно сир, млечни производи и јаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару