Читај ми!

Донела га рода - како је мајмуница која је живела сама у кавезу добила младунче

Женка мајмуна гибона која је живела сама у кавезу добила је бебу, а радници зоолошког врта у Јапану, коначно знају - како.

Момо је дванаестогодишња женка белоруког гибона, и шокирала је чуваре у зоолошком врту и ботаничкој башти Кујукушима у Нагасакију у фебруару 2021. када се породила, упркос томе што није имала мушко друштво.

Сада, две године касније, након ДНК теста који је урађен из узерка узетог од младунчета, у зоолошком врту су открили ко је отац. Чак су поставили и теорију о томе како су се гибони парили.

Тест је показао да је отац - Ито, 34-годишњи држећи гибон, који је био у суседном ограђеном простору, у време када је Момо отприлике остала у другом стању.

Из зоолошког врта су саопштили да верују да су Момо и Ито успели да се паре кроз малу рупу у челичној плочи између својих кавеза. Рупа је била пречника око 9 милиметара.

Беба мајмуна - која још нема име, сада је тешка око два килограма, здрава је и лепо напредује под будним оком мајке.

„Младунче гибона нам је драгоцено, наставићемо да се добро старамо о њему и надамо се да ће имати здрав дуг живот", рекао је Хидеки Хисано, заменик директора зоолошког врта.

Гибони су међу најмањим мајмунима, и познати су по гласним звуцима које испуштају, налик песми. Познати су и по томе што могу да скачу са гране на грану брзином до 55 миља на сат.

Постоје десетине врста гибона које углавном живе у Азији, у распону од североисточне Индије до Кине, па све до архипелага Борнео.

Популација гибона у дивљини се смањује и они су наведени као угрожена врста на листи Међународне уније за очување природе, јер су њихова станиште угрожена људским активностима као што су сеча шума, рударство и изградња путева.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи