Читај ми!

Пољска авио-компанија: Виолина од пет милиона евра мора у карго или не можете у авион

Пољски музичар био је приморан да путује осам сати аутобусом, уместо да на дестинацију стигне после једносатног лета, јер авио-компанија није дозволила да Страдиваријусову виолину вредну пет милиона евра унесе у кабину као ручни пртљаг.

Виолиниста Јануш Вавровски није могао да се укрца на лет из Литваније за Пољску након што је авио-компанија рекла уметнику да ће морати да преда свој инструмент како би био смештен у део за пртљаг.

Пољски виолиниста, који свира виолину Антонија Страдиварија из 1685. године, чија вредност би могла да буде око пет милиона евра, враћао се из Вилњуса, главног града Литваније, у Варшаву, где је предавач на Конзерваторијуму, Музичком универзитету Шопен.

У статусу на Фејсбуку, Вавровски је написао да су му на аеродрому понуђене две опције, „да преда инструмент како би био стављен у пртљажни простор или да остане у Вилњусу“. Никако нису дозвољавали да виолину унесе као ручни пртљаг.

Музичар је покушао да особљу авио-компаније објасни вредност инструмента и да тиме оправда зашто му није место са коферима.

Лет пољског авио-превозника ЛОТ од Вилњуса до Варшаве траје сат и пет минута, али због проблема са којима се сусрео на аеродрому, Вавровски је био приморан да врати кући аутобусом, што је трајало осам сати.

Пишући о непријатном искуству на Фејсбуку, Вавровски је истакао да ово није први пут да се неки музичар суочава са неразумевањем особља авио-компанија у вези са тим колико је вредна ствар у питању.

„Инструмент није само наш алат за рад. Он је продужетак тела музичара и са њим проводимо стотине, ако не и хиљаде сати.

„Такође, чини се да је очигледно да је виолина стара скоро 340 година, коју је направио најпознатији градитељ ових жичаних инструмената у историји, превише вредна да би током лета била у простору за пртљаг. Овакво понашање могао бих да очекујем лоу-кост авио-компанија које покушавају да зараде на свему, али не и од националног превозника који тежи да буде један од најбољих“, огорчен је Вавровски.

Најчудније је што је у смеру ка литванској престоници путовао са виолином као ручним пртљагом без икаквог проблема.

„Путујем годинама различитим авио-компанијама са својом виолином. На стотинама претходних летова никада ми није забрањено да своју виолину понесем у авион“, објашњава музичар у објави на Фејсбуку.

Да све буде још горе, Вавровски није успео да врати новац који је дао за авионску карту, што је око 2.000 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи