Читај ми!

Музеј мамурлука, посвећен проклетом дану после провода

Пре четири године у Загребу је отворен Музеј мамурлука, за све приче „дан после“ луде ноћи, али и предмете који на такву ноћ подсећају. Осим што може да насмеје, Музеј и упозорава на штетне последице конзумирања алкохола.

Колико си био мамуран кад си решио да направиш Музеј?

„Више сам био мало пијан, него мамуран. У мамурлуку сам више кристализирао ту идеју и одлучио се на тај корак отварања музеја“, каже Рино Дубоковић, оснивач Музеја мамурлука.

Тај корак је покренула педала од бицикла, која је завршила у џепу пријатеља после лудог изласка. Отуда идеја да се на једном месту нађу узети, украдени или пронађени предмети у пијаном стању.

Клупи која је током короне обишла Загреб друштво праве знакови поред пута – браник од аутомобила, једна лама, душек за спавање.

„Посетитељи могу проживети једну незаборавну ноћ, ноћ изласка, а да не попију ни кап алкохола. Ту је тај неки едукацијски тренутак. Има тај неки, од кад се креће пити, од клуба бара, до собе где се људи буде ујутро“, објашњава Дубоковић.

Дан после причају се приче, али док провод траје, Музеј предлаже да се у једном тренутку погледате у огледало. И не само то.

„Ово је едукацијска соба, која има за циљ показат краткорочне и дугорочне последице алкохола. Имамо тај симулатор вожње, пијане вожње, ставе се наочаре пијане и у бити се могу видет штетности за себе, али и за друге у промету“, додаје оснивач Музеја мамурлука у Загребу.

Музеј мамурлука недавно је отворен и у Шангају. Циљ им је да врата за приче из ноћног живота буду отворена и у Београду, граду, кажу, чувеном по добром проводу.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи