Читај ми!

Ван Гог, пас без једног уха, сликањем стигао до новог дома

Иза седмогодишњег мешанца боксера остао је период током којег му је живот висио о концу јер је учествовао у борбама паса. Славу је стекао након онлајн аукције његових „ремек-дела“, а тек сада је нашао сталан дом.

Када су запослени у склоништу за животиње у Конектикату кренули у акцију да пронађу дом за Ван Гога, пса спасиоца са једним уветом, знали су шта треба да раде: да набаве платно и боје.

Мешанац боксера тежак нешто мање од 32 килограма који је спасен из ринга за борбу паса, сада је усвојен након веома успешне онлајн аукције његових слика.

Ова „ремек-дела“ настала су тако што је Ван Гог лизао путер од кикирикија и јео џигерицу из пластичне кесе и размазивао боју на платну које је било постављено испод хране.

Центар за збрињавање напуштених животиња „Happily Furever After“, који је осмислио нови уметнички начин привлачења публицитета, планира још једну изложбу следећег месеца како би покушао да пронађе дом за друге животиње.

„То је прелепа ствар јер људи не само да помажу организацији, већ подржавају и конкретног пса. За њега је сликање посластица. Он ужива у томе“, рекла је за Фокс њуз диџитал Џеклин Гартнер, оснивач центра и кустос уметничке изложбе.

Гартнерова је истакла да је било изузетно мало интересовања за Ван Гога након што је прошлог лета стигао из склоништа у Северној Каролини. Када је пронађен у цеви био је напуштен, повређен и крварио је због чега су ветеринари морали да му ампутирају лево ухо.

На основу повреда претпоставља се да је учествовао у борбама паса.

Његова прва самостална „уметничка изложба“ у склоништу била је слабо посећена, што је навело Гартнерову да слике понуди на продају на интернету.

Слике разграбљене након виралног клипа

Уз помоћ видео-снимка на Тик-току који је привукао 300.000 прегледа, Ван Гогова уметничка дела су одмах распродата, а он чак је било и поруџбина за нове слике.

После седам месеци у хранитељској породици, Ван Гог је сада у процесу усвајања. Његова нова власница Џесике Старовиц обећала је да ће му дозволити да настави да ствара своја постимпресионистичка дела.

Као и његов холандски презимењак из 19. века, један од најпознатијих светских уметника који је током живота створио око 900 уљаних слика, укључујући Сунцокрете и Звездану ноћ, пас Ван Гог је плодан, објашњава Гартнерова.

Седмогодишњи пас недавно је завршио свој 140. рад.

Старовиц је за Фокс изјавила да је Ван Гог доживео много трауме, да тренутно „ради на својим манирима“ и да учи да се осећа пријатније у присуству других паса.

Гартнерова наглашава да, за разлику од правог Ван Гога који је признање добио тек након смрти 1890. године, пас ужива у плодовима свог рада: „Он је правилно надокнађен за свој рад – играчкама и посластицама“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи