Читај ми!

Шест ствари које треба да знате о петку 13.

Од кад је света и века, постоји и сујеверје. За 13. дан у месецу који се задеси да је петак многи сматрају да је најнесрећнији датум у години.

Захваљујући низу догађаја који су се десили на петак 13. а првенствено бројним неутемељеним веровањима, многи сматрају да је у питању дан који је проклет и посвећују посебну пажњу избегавању несрећа уколико се дан и датум поклопе. Ево шест ствари које треба да знате о овом озлоглашеном дану.

Сматра се да ово сујеверје датира од Исусове последње вечере, на којој је било 13 људи, вече пре његове смрти, која је одржана у петак, а да је Јуда био 13. гост.

Страх од петка 13. толико је распрострањен да су психијатри фобију од овог датума назвали параскаведекатриафобија.

Амерички филмски серијал Петак 13. који у фокусу има трагична дешавања на овај озлоглашен дан већ више од четири деценије привлачи пажњу публике. До сада је снимљено 12 делова и бројни љубитељи једне од најуспешнијих филмских франшиза са нестрпљењем ишчекују „баксузни“ наставак.    

Током једне године, најмање једном дешава се да 13. дан у месецу падне у петак, док је могуће да се у истој години задесе и три озлоглашена петка. Током 2023. године јануар и октобар имају петак 13.

Упркос веровању да је реч о баксузном дану, поједине статистике показују да се на петак 13. дешава мање несрећа јер су људи, из страха од несреће, пажљивији.

Процењује се да светска економија сваког петка 13. изгуби више од милијарду долара, због тога што људи тог дана избегавају своје уобичајене активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи